Pasta a la romana
1.4.2025
/ redakce
I když název Pasta alla Romana evokuje tradiční římskou kuchyni, tento recept je spíše moderní interpretací – spojuje italskou inspiraci s oblíbenými středoevropskými surovinami. Krůtí maso, jemný chřest a kysaná smetana se potkávají v lahodné žampionové omáčce, která těstovinám dodá jemně kořeněnou chuť. Ideální volba na jaro, kdy je chřest v nejlepší kondici. Jídlo je syté, ale zároveň lehké – vhodné jak pro všední den, tak i slavnostnější oběd.
Suroviny
- 500 g čerstvého chřestu
- 350 g špenátových zelených těstovin
- 150 g krůtích prsíček
- 125 g kysané smetany
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce másla
- cca 300 ml sterilovaných žampionů (včetně nálevu)
- 1 lžíce másla (na omáčku)
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 cl suchého sherry
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- mletý černý pepř, sůl
Postup
- Příprava chřestu. Chřest omyjeme, oloupeme spodní části a odstraníme dřevnaté konce. Vaříme ho v osolené vodě asi 10–15 minut doměkka. Poté slijeme a necháme okapat.
- Vaření těstovin. Ve větším hrnci uvaříme zelené těstoviny podle návodu na obalu, ideálně v osolené vodě s trochou oleje. Po uvaření scedíme.
- Příprava omáčky. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a krátce na ní zpěníme rozmačkaný stroužek česneku.
- Přidáme okapané žampiony (nálev si ponecháme) a chvíli je restujeme.
- Vmícháme mouku a necháme ji mírně zhnědnout (vytvoříme jíšku).
- Postupně přilijeme asi 75 ml nálevu ze žampionů a mícháme do hladka.
- Přidáme kysanou smetanu a vše krátce povaříme.
- Dochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou, sherry a citronovou šťávou.
- Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší plátky nebo silnější proužky.
- Na pánvi rozpálíme zbývající olej a maso zprudka opečeme ze všech stran (cca 8–10 minut). Poté osolíme, opepříme a případně pokrájíme na menší kousky.
- Servírování. Uvařený chřest nakrájíme na poloviny nebo třetiny. Na talíře rozdělíme těstoviny, navrstvíme na ně maso a kousky chřestu, vše přelijeme horkou žampionovou omáčkou a posypeme čerstvou pažitkou.