Pasta a la romana

1.4.2025 / redakce

I když název Pasta alla Romana evokuje tradiční římskou kuchyni, tento recept je spíše moderní interpretací – spojuje italskou inspiraci s oblíbenými středoevropskými surovinami. Krůtí maso, jemný chřest a kysaná smetana se potkávají v lahodné žampionové omáčce, která těstovinám dodá jemně kořeněnou chuť. Ideální volba na jaro, kdy je chřest v nejlepší kondici. Jídlo je syté, ale zároveň lehké – vhodné jak pro všední den, tak i slavnostnější oběd.

Suroviny

  • 500 g čerstvého chřestu
  • 350 g špenátových zelených těstovin
  • 150 g krůtích prsíček
  • 125 g kysané smetany
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce másla
  • cca 300 ml sterilovaných žampionů (včetně nálevu)
  • 1 lžíce másla (na omáčku)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 cl suchého sherry
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • mletý černý pepř, sůl

Postup

  1. Příprava chřestu. Chřest omyjeme, oloupeme spodní části a odstraníme dřevnaté konce. Vaříme ho v osolené vodě asi 10–15 minut doměkka. Poté slijeme a necháme okapat.
  2. Vaření těstovin. Ve větším hrnci uvaříme zelené těstoviny podle návodu na obalu, ideálně v osolené vodě s trochou oleje. Po uvaření scedíme.
  3. Příprava omáčky. V hlubší pánvi nebo kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a krátce na ní zpěníme rozmačkaný stroužek česneku.
  4. Přidáme okapané žampiony (nálev si ponecháme) a chvíli je restujeme. 
  5. Vmícháme mouku a necháme ji mírně zhnědnout (vytvoříme jíšku).
  6. Postupně přilijeme asi 75 ml nálevu ze žampionů a mícháme do hladka.
  7. Přidáme kysanou smetanu a vše krátce povaříme.
  8. Dochutíme solí, pepřem, worcesterovou omáčkou, sherry a citronovou šťávou.
  9. Krůtí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší plátky nebo silnější proužky.
  10. Na pánvi rozpálíme zbývající olej a maso zprudka opečeme ze všech stran (cca 8–10 minut). Poté osolíme, opepříme a případně pokrájíme na menší kousky.
  11. Servírování. Uvařený chřest nakrájíme na poloviny nebo třetiny. Na talíře rozdělíme těstoviny, navrstvíme na ně maso a kousky chřestu, vše přelijeme horkou žampionovou omáčkou a posypeme čerstvou pažitkou.

Těstoviny a noky - další recepty