Hledáte recept, který je nejen zdravý, ale také esteticky působivý? Tyto košíčky z cuket a luštěninového pyré jsou dokonalou volbou! Kombinace jemně orestovaných cuket a krémové náplně z fazolí potěší každého gurmána. Tento recept je nejen snadný na přípravu, ale také vhodný pro vegetariány. Připravte si tento pokrm a okouzlete svou rodinu nebo hosty něčím opravdu originálním.
Suroviny
400g vyloupaných, povařených a oloupaných fazolek
4 středně velké cukety
1 bílek
česnek
sýr Grana Padano nebo parmezán
máslo
olivový olej
sůl
Postup
Příprava cuket:
Cukety omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte trošku oleje, přidejte na plátky nakrájený česnek a krátce osmažte. Přidejte cukety, lehce osolte a restujte do zlatova. Odložte stranou.
Luštěninové pyré:
Fazole dejte do mixéru, přidejte vaječný bílek, strouhaný sýr, máslo a špetku soli. Vše rozmixujte do hladké konzistence.
Příprava forem a vrstvení surovin:
Vyberte 4 menší formy na košíčky (o průměru cca 12 cm). Dno forem vyložte kolečkem pečicího papíru a stěny vymažte máslem. Do forem navrstvěte cukety tak, aby vytvářely tvar kytičky. Přidejte vrstvu luštěninového pyré, pokračujte další vrstvou cuket a takto střídejte. Poslední vrstvou by měly být cukety.
Pečení:
Troubu předehřejte na 170 °C. Formy dejte na plech a pečte asi 20 minut.
Servírování:
Hotové košíčky vyjměte z forem, ozdobte dle chuti (např. čerstvými bylinkami) a podávejte.