Bazalkové pesto s citronovou šťávou

12.2.2025 / redakce

Bazalkové pesto je neodmyslitelnou součástí italské kuchyně, pocházející z oblasti Ligurie, kde se připravuje tradičně v hmoždíři. Náš recept přináší moderní úpravu této klasiky s přídavkem citronové šťávy, která pestu dodává jemnou kyselost a svěžest. Výsledkem je hladká omáčka plná intenzivní bazalkové chuti, doplněná o opražené piniové oříšky a kvalitní parmazán. Hodí se nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka na pečivo nebo dochucovadlo k masu a zelenině. Připravte si toto domácí pesto během pár minut a objevte novou dimenzi tradiční receptury.

Suroviny

  • 1/2 hrnku opražených piniových oříšků
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1/4 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 2 hrnky bazalkových listů
  • 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje (případně více pro jemnější konzistenci)
  • 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu

Postup

  1. V mixéru rozmixujte piniové oříšky, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, dokud nejsou jemně nasekané.
  2. Přidejte bazalku a krátce promixujte.
  3. Poté do mixéru pomalu přilévejte olivový olej, dokud se vše nespojí.
  4. Nakonec přidejte parmazán a krátce promixujte.
  5. Pro hladší konzistenci lze přidat více oleje.

Italská kuchyně - další recepty