Bazalkové pesto s citronovou šťávou
12.2.2025
/ redakce
Bazalkové pesto je neodmyslitelnou součástí italské kuchyně, pocházející z oblasti Ligurie, kde se připravuje tradičně v hmoždíři. Náš recept přináší moderní úpravu této klasiky s přídavkem citronové šťávy, která pestu dodává jemnou kyselost a svěžest. Výsledkem je hladká omáčka plná intenzivní bazalkové chuti, doplněná o opražené piniové oříšky a kvalitní parmazán. Hodí se nejen k těstovinám, ale i jako pomazánka na pečivo nebo dochucovadlo k masu a zelenině. Připravte si toto domácí pesto během pár minut a objevte novou dimenzi tradiční receptury.
Suroviny
- 1/2 hrnku opražených piniových oříšků
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 malý stroužek česneku
- 1/4 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý černý pepř
- 2 hrnky bazalkových listů
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje (případně více pro jemnější konzistenci)
- 1/4 hrnku nastrouhaného parmazánu
Postup
- V mixéru rozmixujte piniové oříšky, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř, dokud nejsou jemně nasekané.
- Přidejte bazalku a krátce promixujte.
- Poté do mixéru pomalu přilévejte olivový olej, dokud se vše nespojí.
- Nakonec přidejte parmazán a krátce promixujte.
- Pro hladší konzistenci lze přidat více oleje.