Telecí závitky s chřestem jsou pokrmem, který spojuje jemnost telecího masa, svěžest chřestu a výraznou chuť kozího sýra. Dokonale podušené stonky chřestu tvoří lahodnou náplň, zatímco zapékací vrstva cuket s bylinkami a zlatavý kozí sýr dodávají pokrmu neodolatelnou vůni a křupavou texturu. Tento recept je skvělou volbou pro slavnostní příležitosti nebo gurmánskou večeři.
Suroviny
1kg chřestu
200g čerstvého kozího sýra robiola
8 plátků z telecí svíčkové, každý o váze cca 60g
3 cukety
čerstvý tymián
čerstvá majoránka
máslo
olivový olej
sůl
celý pepř
Postup
Očistěte chřest, ze stonků odkrojte hlavičky a dejte je prozatím stranou. Stonky potom oloupejte, nakrájejte na tenké tyčinky a poduste cca 3 minuty (pozor, nesmí se rozvařit, uvařte je al dente) pod pokličkou v trošce vody, do níž přidáte oříšek másla a špetku soli. Cukety nakrájejte na tenounká kolečka, vložte je do zapékací nádoby, pokropte olejem a posypte lístečky tymiánu a majoránky. Plátky masa lehce naklepejte, opepřete a na každý plátek položte svazeček stonků chřestu. Plátky sviňte a závitky vložte do zapékací mísy na cukety. Polijte trochou oleje, posypte čerstvě namletým pepřem, osolte a v troubě předehřáté na 190–200 °C pečte 8–10 minut. Poté maso poklaďte na plátky nakrájeným kozím sýrem a zapékejte dalších 5 minut, až se sýr začne tavit a získá zlatou kůrčičku. Před servírováním závitky ozdobte hlavičkami chřestu, které jste rozpůlili a orestovali na horkém másle.