Suroviny

2kg hovězí kližky, 12 lžic krupicového cukru, lžíce oleje, lžíce mleté skořice, 3 lžíce soli, 2 lžičky kmínu, lžíce strouhaného zázvoru, 3 hřebíčky, 3 bobkové listy, 3 hvězdičky badyánu

Postup

Hrnec rozehřejeme a na dno nalijeme lžíci oleje. Do horkého oleje přidáme dvě lžíce cukru a za stálého michání připravíme tmavě hnědý karamel. Když se z karamelu začne kouřit, hrnec odstavíme z ohně a vložíme do něho maso podélně rozdělené na jednotlivé svaly. Delší svaly překrojíme napříč. Maso zalijeme vařící vodou tak, aby bylo ponořeno. Vodu osolíme, přidáme zbylý cukr a všechno koření. Koření můžeme zašít do pytlíku a vložit je do hrnce pohromadě. Hrnec přiklopíme pokličkou a zvolna vaříme asi 3 hodiny nebo až je maso měkké. Po uvaření necháme maso v nálevu vychladnout a uložíme do chladničky na 24 hodin. Před podáváním je krájíme na tenké plátky. Plátky masa podáváme na míse obložené zeleninou, případně je vhodně doplněníme strouhaným křenem. Pokud je nálev málo kořeněný, můžeme k masu podávat pikantní omačku připravenou z 1/2 dílu octa, 1/2 dílu vody, 1 dílu sójové omáčky a podle chuti utřeným stroužkem česneku.