Suroviny

250g roštěnce, 8 velkých žampionů, 8 koktejlových párečků, 8 plátků prorostlé slaniny, 8 lžic oleje, 4 malá tvrdá rajčata, 1 zelený paprikový lusk, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1/2 sladké papriky, 1/2 lžičky worcesterské omáčky
rajský sos: 150g krémové smetany, 100g rajského protlaku, 50g cibule na kostičky, 1/2 hrníčku nakrájené pažitky, 1/8l kečupu, pepř, paprika

Postup

Maso nakrájíme na kostky, žampiony umyjeme a osušíme. Rajčata rozpůlíme. Paprikové lusky, zbavené jádřince nakrájíme na čtvrtky. Vše střídavě s koktejlovými párečky a slaninou napícháme na namaštěné jehly. Do oleje zamícháme utřený stroužek česneku a koření. Marinádou potřeme jednotlivé části špízu a necháme alespoň 20 minut odležet. Mezitím si připravíme z uvedených přísad rajský sos, ochutíme solí a pepřem. Špízy lze připravit na hliníkové pánvi nebo na roštu.