Suroviny
500g hovězího masa, 200g másla, 50g mouky, 3 kostky hovězího bujónu, špetka muškátového oříšku, 3dl vlažné vody, 2 vejce, strouhanka
Postup
Hovězí maso nakrájejte na malé kostičky (cca 3 cm). V hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Po chvíli do hrnce přidejte nakrájené kostičky masa, kostky bujónu a zalijte vodou. Hrnec přikryjte poklicí a vše nechejte povařit cca 3 hodiny na mírném ohni. Poté maso vyjměte a pokrájejte na jemno. Odděleně si připravte další doplněk - v šálku teplé vody rozmíchejte mouku a vzniklou kaši přidejte do hrnce a dobře promíchejte. Masové těsto, které získáte, je základem bitterballen, můžete jej ještě dle Vašeho uvážení dochutit muškátovým oříškem či další kostkou bujónu. Těsto poté nechejte den stát v chladu. Po cca 24 hodinách přichází nejdůležitější krok, tedy formování kuliček. Nejprve si na obalení kuliček v trojobalu připravte tradiční suroviny: dvě rozšlehaná vejce, mouku a strouhanku. V mouce si nejprve namočte prsty, aby se Vám těsto nelepilo na ruce, a začněte s formováním kuliček (cca 2,5 - 3 cm v průměru). Ty nejprve pečlivě obalte ve strouhance, poté ve vejci a následně znovu ve strouhance. Obalené kuličky nechejte cca 30 minut stát a poté smažte ponořené do rozpáleného oleje cca 3-4 minuty. Podávejte teplé, s pikantní hořčicí. Ideální ke studenému pivu.