Kroton pochází z Asie, konkrétně z Malajsie a jihovýchodní Indie, odkud k nám byl poprvé přivezen v polovině 19. století. Během sto padesáti let se stal oblíbenou pokojovou rostlinou, a to i přes jeho poměrně náročné pěstování.
Na první pohled kroton se svými kožovitými "dubovými" listy a tuhým kmínkem vypadá jako "bytelná" rostlina, které jen tak něco neublíží - nenechte se však zmást. Tato kytka toho totiž potřebuje mnohem více, než si myslíte. Minimálně proto, aby zůstala krásně barevná a neopadaly jí listy.
Kroton má rád teplo, slunce a vlhkost, naopak špatně snáší zimu, výkyvy teplot, průvan a plyn. Důležité je zajistit mu dostatek vláhy, zejména v létě (v zimě spíše méně), a to vždy odstátou vodou. V letních měsících přidejte do zálivky jednou za 14 dní hnojení, v zimě jednou měsíčně. Doporučuje se každý den jej orosit, zároveň mu však dopřát dostatek slunečních paprsků, nikoliv však přímých, které by mu mohly spálit listy.
Při nedostatku světla a vlhkosti vzduchu se stává, že kroton vybledne, shazuje spodní listy a ty nové zůstávají pouze zelené. Proto se snažte vytvořit pro něj ideální podmínky a pěstovat jej ve stálé teplotě mezi 15 v zimě a 23 stupni Celsia v létě. Vedle hýření barvami vás možná odmění nadměrným růstem (může dorůst až do metru a půl výšky) nebo dokonce i květem - tento úkaz je však spíše ojedinělý.
Příliš často rostlinu nepřesazujte, nedělá jí to dobře, doporučuje se přesadit ji maximálně jednou za dva roky, a to do ne moc velkého květináče. Množit se tato rostlina dá na jaře vrcholovými stonkovými řízky, je však potřeba zajistit jí teplotu okolo 23 až 25 stupňů Celsia. Při ořezu dávejte pozor zejména na sliznice, šťáva v rostlině je totiž jedovatá.
Autor: efa