Pěstujeme brusinky: Osvědčené rady pro zdravé keře a bohatou úrodu

4.3.2025 / redakce

Brusinky jsou cenným ovocem s mnoha zdravotními benefity, ale jejich pěstování vyžaduje specifické podmínky. Jak zajistit ideální půdu, správnou péči a bohatou úrodu? Přinášíme osvědčené rady pro zdravé keře a úspěšné pěstování brusinek na zahradě i v nádobách.

Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) je rostlina z čeledi vřesovcovitých, jejímž plodem jsou malé červené plody nazývané brusinky. Jde o plazivý keřík dorůstající výšky 15 až 25 cm, jehož nadzemní stonek i rozvětvený oddenek je dřevnatý. Na zelených větvičkách rostou až 2,5 cm velké listy, které jsou z vrchní strany tmavě zelené a ze spodní šedomodré či šedozelené.

brusinky

Od května do července kvete bílými až narůžovělými květy s pěti květními lístky. Kysele nahořklé plody jsou v době zralosti (srpen až říjen) červené a mají průměr mezi 5 až 8 mm. čerstvé plody brusinek se nekonzumují, protože nejsou příliš chutné. Bobule se nejčastěji suší a zavařují. Brusnice brusinka divoce roste v kyselých a na minerály chudých půdách, zejména na svazích kopců a v horách porostlých jehličnatými lesy - vyskytuje se až do výšky 3000 m. n. m. Roste však také na vřesovištích a rašeliništích v mírném pásu severní polokoule. Narazit na ni tak můžeme v severních částech Evropy, v Asii, Japonsku a Severní Americe.

Druhy brusinek

I odborníci často zaměňují brusinky za jim podobné rostliny, které sice také patří mezi rod brusnicovitých, ale v určitých znacích se od sebe podstatně liší.

Americké brusinky (Vaccinium Macrocarpon) – pochází z USA a Kanady, mají vejčité plody velikosti oliv a rubínově červenou barvu. Keřík dorůstá 10 až 20 cm a má dlouhé přízemní větvičky. Vyžadují Kyselé rašeliništní půdy a stejnoměrná vlhkost půdy v průběhu roku. Kvetou výraznými štíhlými růžovobílými květy. Plody mají velké množství pevné světlé dužniny.

Lesní brusinky (Vaccinium Vitis-idaca) – pochází z Asie a Evropy, mají kulaté plody velikosti hrášku šarlatově červené barvy. Keřík roste vzpřímeně a vyžaduje písčité, humózní a průměrně kyselé půdy. Kvete jen nenápadnými zvonkovými květy. Plody mají málo dužniny, ale obsahují velké množství malých semínek.

Klikva bahenní, klikva obecná (Vaccinium Oxycoccus) – tento drobný, plazivý a stálezelený keřík se vyskytuje v severní a východní Evropě, Rusku a také severní Asii. Má kulaté nebo podlouhlé plody velikosti třešní, které jsou čistě červené, nebo mohou být z části tečkované. Klikva potřebuje středně až silně kyselé půdy a rašeliniště. Kvete růžovými kvítky, jež se podobají turbanu. Dužina obsahuje velké množství semínek.

V současnosti se pěstují i četné kulturní odrůdy brusinek, které nabízí množství variant s menšími či většími plody. Vybrat si můžeme od vícekrát ročně plodících, přes velkoplodé a sladké druhy až po půdopokryvné varianty. Oblíbené pro pěstování jsou především odrůdy Koralle, Red Pearl nebo velkoplodé brusinky.

brusinky

Pěstování brusinek

Pěstování brusinek je náročnější. Potřebují substrát s obsahem písku a rašeliny nebo vřesovištní zeminu. Vhodné je také obsypat brusinky mulčem. Vysazovat je můžeme v průběhu celého roku, nejvhodnějším obdobím je však jaro a podzim. Brusinka má ráda spíše polostín, na příliš slunných místech je potřeba neustále kontrolovat dostatečnou vlhkost půdy. Přesto brusinka není na vlhkost tolik náročná jako borůvka, dešťovou vodou ji zaléváme až v době, kdy déle neprší. Brusinky sadíme do děr o rozměrech cca 30x30x30cm, které vysteleme rašelinou. Není problém pěstovat brusinky i v květináči, kde je však nutné hlídat vlhkost, protože rostlina špatně snáší i přelití. Pokud ji přelijeme, začnou odumírat nové výhonky a posléze odumře celá rostlina. Rostliny neokopáváme, protože mělce koření a rozrůstají se do okolí podzemními oddenky. Případný plevel tak pouze vytrháváme. Výhodou brusinek je, že nebývají napadány chorobami a škůdci. Jedinou výjimkou jsou houbové choroby, které způsobují opad listů, ale na kvalitu plodů naštěstí vliv nemají. Brusinky dozrávají od srpna až do října. Sklízíme jen opravdu dostatečně červené plody.

brusinky

Brusinky a účinky na lidské zdraví

Brusinky jsou obecně považovány za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů. Obsahují cukry, kyselinu citronovou, jablečnou, v menším množství pak kyselinu šťavelovou a benzoovou. Dále jsou v nich obsaženy karotenoidy, vitamín C, flavonoidy, třísloviny, glykosidy, antokyany, pektin a mnoho minerálních látek a solí. Brusinka má močopudné a zároveň desinfekční účinky, brusinková šťáva se tak využívá zejména při zánětech močových cest, močového měchýře nebo i při průjmových onemocněních. Brusinky obsahují také kyselinu chinovou (též chininová), která okyseluje krev a zabraňuje tak tvorbě ledvinových kamenů z kalcimfosfátu. Pokud již nějaké ledvinové kameny existují, dokáže je rozpustit. Brusinky mají také antimikrobiální účinek, který společně s taninem působí blahodárně na trávicí soustavu – obnovuje rovnováhu střevní flóry a spolehlivě pomáhá i proti plynatosti. Brusinky je vhodné konzumovat také pro zlepšení prokrvení dolních končetin, jsou skvělou prevencí křečových žil. Dále jsou doporučovány i při cukrovce, hypertenzi, arterioskleróze a nemocích sítnice oka, které způsobují ztrátu ostrosti vidění.