Tento lahodný koláč s bramborami a fazolkami je ideální volbou pro každou příležitost. Křehké listové těsto, jemná zeleninová směs s bramborami, fazolkami a bylinkami, doplněná o parmezán a vejce, vytváří skvělou kombinaci chutí. Perfektně pečený povrch ozdobený celými fazolovými lusky dodává koláči elegantní vzhled a nezaměnitelnou chuť. Tento recept je skvělý na oběd, večeři nebo jako hlavní chod pro hosty.

Suroviny

300g listového těsta 

Náplň:
400g vařených fazolových lusků
300g vařených brambor nakrájených na plátky
60g strouhaného parmezánu
3 vejce
mléko
máslo
olivový olej
1 cibule
česnek
petrželka
tymián
strouhanka
sůl

Postup

Příprava zeleninové směsi
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a 1 lžíci másla. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a zpěňte, dokud nezměknou a nezezlátnou.

Příprava brambor a fazolek
Vařené brambory a fazolky propasírujte. Několik celých fazolek si dejte stranou na později.

Smíchání ingrediencí
Do bramborovo-fazolkové směsi přidejte nadrobno nasekanou petrželku a tymián, parmezán a vejce rozšlehané s 1 dcl mléka. Trochu rozšlehaných vajec si uschovejte na později pro potření okrajů těsta.

Příprava těsta
Listové těsto rozválejte na požadovanou velikost a přendejte do máslem vymazané koláčové formy. Dno těsta propíchejte vidličkou. Okraje těsta potřete zbylým rozšlehaným vejcem.

Předpečení těsta
Vložte těsto do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 10 minut.

Plnění koláče
Předpečené těsto vyjměte z trouby, naplňte ho připravenou zeleninovou směsí. Povrch koláče ozdobte několika celými fazolovými lusky a posypte strouhankou.

Dokončení pečení
Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 25 minut, dokud povrch nezezlátně a není křupavý.