Salát z mrkve, chřestu a čekanky

1.1.2024 / Jindřiška

Lehký a osvěžující salát z mrkve, chřestu a čekanky s jemnou bylinkovou zálivkou z bazalky, máty a piniových oříšků. Ideální pro letní stolování nebo jako příloha.

Suroviny

Zelenina: 
150g očištěné mrkve
150g očištěného chřestu
150g zelené čekanky

Zálivka:
60ml olivového oleje
10g piniových oříšků
bazalka
pažitka
máta
česnek
sůl

Postup

Příprava zeleniny
Mrkev nakrájejte škrabkou na brambory podélně na tenké proužky.
Chřest krátce povařte ve vařící osolené vodě (asi 1–2 minuty), aby zůstal křupavý. Poté ho podélně nakrájejte na tenké plátky.
Očistěte, důkladně omyjte a osušte čekankové listy.

Příprava zálivky
Do mixéru vložte svazek bazalky, několik lístků máty, trochu pažitky, piniové oříšky a 1/2 stroužku česneku.
Přidejte olivový olej a špetku soli. Rozmixujte do hladké konzistence.

Dokončení salátu
V salátové míse promíchejte připravenou mrkev, chřest a čekanku s bylinkovou zálivkou.
Jemně promíchejte, aby se zálivka rovnoměrně rozprostřela.

Servírování
Salát přendejte na servírovací talíř a ihned podávejte.

Tip: Pro extra chuť můžete na hotový salát přidat několik celých piniových oříšků nebo nastrouhaný parmazán. Skvěle se hodí jako lehký předkrm nebo svěží příloha ke grilovaným pokrmům.

 

Saláty a přílohy - další recepty