Kapustové závitky jsou klasikou české kuchyně, kterou si zamilujete díky šťavnaté masové náplni a voňavé rajčatové omáčce. V této modernizované verzi je recept upraven tak, aby byl jednodušší na přípravu, lépe dochucený a krásně vizuálně přitažlivý. Závitky jsou jemně kořeněné majoránkou a kmínem, zatímco rajčatová omáčka jim dodává příjemnou svěžest.

Suroviny

Na 4 porce:

  • 1 větší kapusta
  • 750 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 plechovka rajčatového protlaku (200 g)
  • 2 lžíce kečupu (ideálně domácího nebo kvalitního bez přidaného cukru)
  • 250 ml vody nebo vývaru

Postup

Kapustu rozebereme a listy povaříme v osolené vodě. Mleté maso dáme do mísy, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř, dvě vajíčka a trošku strouhanky. Smícháme a ze vzniklé směsy vytvarujeme kuličky. Do okapaných kapustových listů vkládáme kuličku masa, zabalíme a nití ovážeme aby se nerozpadly. Zbytek kapusty nakrájíme na kostky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibulku, přidáme kmín a kostky kapusty. Na kapustu vložíme závitky, mírně podlijeme a dusíme. Před koncem dušení přidáme rajský protlak a kečup.

Příprava kapusty
Kapustu rozeberte na jednotlivé listy a krátce je povařte v osolené vroucí vodě (asi 3 minuty), dokud nebudou měkké, ale stále pevné. Poté je vyjměte a nechte okapat. Středové tužší části listů můžete lehce seříznout, aby se lépe rolovaly.

Příprava masové směsi
V míse smíchejte mleté maso, najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř, vejce a strouhanku. Směs důkladně promíchejte a vytvarujte menší válečky (nebo kuličky), které se snadno zabalí do kapustových listů.

Tvorba závitků
Do každého kapustového listu vložte kousek masové směsi, zabalte ho do pevného závitku a případně zajistěte párátkem nebo provázkem.

Příprava základu
Zbytek kapusty nakrájejte na menší kousky. V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a kmín, a nechte cibuli zesklovatět. Poté přisypte nakrájenou kapustu a krátce restujte.

Vaření závitků
Na restovanou kapustu naskládejte připravené závitky, podlijte vodou nebo vývarem, přikryjte pokličkou a nechte na mírném plameni dusit asi 30 minut.

Dokončení omáčky
Ke konci dušení přidejte rajčatový protlak a kečup, dobře promíchejte a nechte ještě 10 minut povařit, aby se chutě krásně spojily. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji zředit trochou vody nebo vývaru.

Servírování
Podávejte s vařenými bramborami, bramborovou kaší nebo čerstvým pečivem. Pro zvýraznění chuti můžete přidat lžíci zakysané smetany na talíř.

Tip: Pokud chcete ještě výraznější chuť, můžete do omáčky přidat trochu worcestrové omáčky nebo špetku uzené papriky.