Tento recept na dušené mleté maso s kapustou a bramborami je skvělou volbou pro rychlý a výživný oběd. Kombinace šťavnatého masa, jemně dušené kapusty a brambor vytváří lahodnou a harmonickou chuť. Pokrm je nejen chutný, ale také zdravý a nenáročný na přípravu. Sladká paprika a rajčata dodávají pokrmu jemnou svěžest a lehkou sladkost. Ideální pro každého, kdo má rád jednoduchá a poctivá jídla z jedné pánve. 

Suroviny

  • 250 g kapusty
  • 150 g brambor
  • 1 malá cibule
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
  • 150 ml zeleninového vývaru (může být i domácí)
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky

Postup

Příprava surovin
Kapustu nakrájejte na tenké proužky, brambory oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli nasekejte najemno, rajčata nakrájejte na menší kousky.

Restování masa a zeleniny
V hlubší pánvi rozehřejte olej a na středním plameni krátce orestujte cibuli, dokud nebude sklovitá. Přidejte brambory a mleté maso a restujte asi 3–4 minuty, dokud maso lehce nezhnědne.

Přidání kapusty a rajčat
Vmíchejte nakrájenou kapustu a rajčata, promíchejte a nechte krátce podusit, aby se chutě propojily.

Vaření ve vývaru
Směs zalijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a přidejte sladkou papriku. Přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a pod pokličkou duste přibližně 10 minut, dokud brambory nezměknou a kapusta nebude krásně vláčná.

Dochucení a podávání
Před podáváním podle chuti ještě dosolte nebo opepřete. Můžete přidat také špetku chilli pro výraznější chuť nebo lžíci zakysané smetany pro zjemnění.

Tipy na servírování:
Skvěle chutná samotné jako syté jídlo z jedné pánve.
Můžete podávat s čerstvým pečivem nebo celozrnným chlebem.
Pro extra sytost lze s kapustou a rajčaty přidat i hrst vařené rýže nebo kroupy (v takové případě dusíme do změknutí rýže nebo krup).