Bramborový koláč s artyčoky a vejci je lahodné a výživné jídlo, které spojuje jemnou chuť brambor s výraznými artyčoky a krémovou texturou vajec. Tento koláč je skvělou volbou pro oběd, večeři nebo jako zajímavý pokrm na slavnostní stůl. Díky jednoduché přípravě a kombinaci chutí si ho oblíbí celá rodina. Připravte si doma tento originální recept a užijte si spojení tradičních a netradičních ingrediencí!
Suroviny
300 g na plátky nakrájených vařených brambor
4 artyčoky
2 vejce
smetana
máslo
sýr Grana Padano nebo parmezán
česnek
olivový olej
sůl
pepř
Postup
Očistěte artyčoky a nakrájejte je na tenké plátky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, osmažte na něm najemno nasekaný stroužek česneku, přidejte artyčoky, zalijte je sběračkou horké vody, osolte, opepřete a poduste. Koláčovou formu (popřípadě 4 malé formičky) vymažte máslem a dno poklaďte vrstvou brambor. Bohatě posypte strouhaným sýrem, poklaďte artyčoky a pokračujte další vrstvou brambor. Do misky rozbijte vejce a rozšlehejte je se 4 lžícemi smetany, 4 lžícemi strouhaného sýra, solí a pepřem. Povrch koláče (koláčků) polijte rozšlehanou směsí a v troubě předehřáté na 190 °C pečte přibližně 10 minut.