Švestka snese i drsnější podmínky
Ve srovnání s ostatními ovocnými druhy je švestka poměrně nenáročný strom. Švestkám se dobře daří na půdách s vyšším obsahem humusu a na půdách sprašových. Optimální jsou půdy středně vlhké, hlubší a teplejší. Bude se jim dařit i na mělkých půdách, kde díky poměrně povrchovému kořenovému systému mohou dobře růst a plodit. Švestky mají větší požadavky na vlhkost půdy a na vyšší vzdušnou vlhkost, jsou vhodné do středních i poněkud vyšších poloh. Proti pozdním jarním mrazíkům mají švestky v květu větší odolnost a to je umožňuje vysazovat i na nechráněné severní svahy a jejich úpatí.
Slívy, renklódy a mirabelky
a pološvestky vyžadují spíše středně teplé až teplejší polohy a chráněná stanoviště s ohledem na jejich větší citlivost vůči mrazům, zejména v době květu. Stejně jako švestky slivoně dobře snáší vysokou hladinu podzemní vody, která by ale neměla být výše než metr pod povrchem půdy. Dostatek vláhy je pro slivoně velmi důležitý zvlášť v jarním období, protože sucho negativně ovlivňuje násadu plodů a způsobuje velký propad plůdků.
Nízké stromky umožní snadnou sklizeň
Slivoně jsou z běžně pěstovaných ovocných stromů nejbujněji rostoucími stromy. Proto šlechtitelé nabízejí odrůdy pěstované na méně vzrůstných podnožích. Pro zahrádky je pro slivoně nejvhodnější tvar čtvrtkmenu se zapěstovanou korunkou ve výšce jednoho metru, nebo zákrsek s pyramidálně dutou korunou, která slivoním velmi vyhovuje. Ovoce rovnoměrně dozrává a netrpí tolik chorobami jako při přehuštěné zarostlé koruně.
Pro slivoně obecně platí řez v mladém věku, kdy nejbujněji rostou. V prvních letech po výsadbě spočívá výchovný řez ve zkracování výhonů tak, abychom udrželi korunu v dostatečně vzdušném a prosvětleném stavu. Řídká koruna brání rychlému šíření hnití plodů za deštivého počasí. Výchovným řezem rovněž usměrňujeme růst větví směrem k hlavní ose, protože větévky rostoucí v ostrém úhlu se často vylomí pod nadměrnou tíhou plodů. Později korunu upravujeme jen udržovacím řezem, aby nepřehoustla.
Odrůdy na knedlíky, kompot i slivovici
Většina dnes již prodávaných odrůd je šlechtěna na odolnost proti nebezpečné chorobě slivoní – šarce, která v rekordní době zlikvidovala téměř veškeré výsadby i jednotlivé stromy tradičně známé švestky domácí Z nejnovějších odolných odrůd je pro drobné pěstitele na zahrádky vhodná samosprašná švestka Jojo a Chrudimská do teplejších oblastí. Pro přímý konzum, ale i pro konzervování si lze vybrat z řady dalších švestek, například Ialomita, Katinka, Tegera, Hanita, President Elena a Presenta. Vyznavače slivovice bude zajímat odrůda speciálně určená k pálení. Švestky Toptaste a Hanita jsou odolné proti pozdním jarním mrazíkům a mají velké plody s vysokým obsahem cukru. Z ostatních slivoní je na trhu řada samosprašných i cizosprašných odrůd, například pološvestky Herman, Obilnaja, Opal, Carpatin, Čačanska rodna, Těchobuzická, Valor, Valjevka a Zurna nebo velkoplodá mirabelka Bellamira.
Autor: Irena Forejtová