Bazalka je významnou rostlinou pěstovanou v mnoha zemích Evropy a severní Afriky. K nám se ze Středomoří rozšířila přibližně v 12. století jako kořeninová a léčivá rostlina, pěstovaná hlavně v klášterních zahradách. Pojmenování bazalky pochází z řeckého slova "basilikon" – královský. Bazalkou ji však pojmenovala byzantská kněžna, podle bájného netvora, který připomínal baziliška, jehož přelstila mazaná lasička tak, že sílu a odvahu získala z bylinky routy. Proto routu a bazalku není dobré sázet společně, neboť se od té doby nesnášejí.

Kolik bazalek znáte?

Možná ani netušíte, že odrůdy bazalky se výrazně liší nejen vzhledem, ale i chutí, vůní a složením silic. Každá z nich je proto vhodná k různým účelům, od okrasné rostliny až po použití v kuchyni.

Bazalka je jednoletá léčivá, kořeninová a aromatická rostlina, z níž se k dochucování jídel používají čerstvé, či sušené listy. Svěží kvetoucí nať bazalky pravé obsahuje karoteny, třísloviny, saponiny, flavonoidy, glykosidy, kyselinu rozmarýnovou. Čerstvé listy obsahují vitamín C, beta-karoten a vápník. Všechny tyto látky působí jako silné antioxidanty a jsou nezbytné jako prevence proti vzniku nádorových onemocnění. Hlavní účinnou látkou bazalky pravé je však silice, která je ve všech částech natě kromě spodních částí stonků.

Odrůdový sortiment bazalek je poměrně široký a zejména laická veřejnost se v nich nevyzná. Proto vám nabízíme jejich podrobný výčet.

Bazalka pravá – Ocimum basilicum

Nazývaná též jako thajská bazalka, je rostlina s kompaktním růstem, vhodná i do nádob a okenních truhlíků. Zelené listy výrazně kontrastují s purpurovými květy a stonky. Pro vytvoření bohatě olistěné a rozvětvené rostliny je vhodné zaštipovat kvetoucí výhony. Čerstvou nať můžeme sbírat po celé vegetační období. Čerstvé listy používáme k okořenění polévek a salátů. Pro uchování původní chutě a vůně skladujeme zmrazené nebo naložené v olivovém oleji.

Purple opaal je růžově kvetoucí bazalka, listy jsou jemně bublinaté a mají tmavě purpurovou barvu. Používá se k ochucení rýžových pokrmů, pro svoji barvu je oblíbenou součástí bylinkových octů.

Lettuce Leaf je odrůda takzvané salátové bazalky. Na první pohled ji poznáte, má výrazně velké listy. Hojně se používá v italské kuchyni, k dochucování masa, luštěnin. Čaj je vhodný při zažívacích potížích a migréně. Po zaštípnutí dobře rozvětvuje a dorůstá do výšky 40- 50 cm.

Odrůdy se silně kořeněnou vůní

Odrůda Cinamonette patří do skupiny skořicových bazalek, s typickou vůní skořice a anýzu. Má olivově zelené listy, purpurové stonky a narůžovělé květy. Čerstvé listy se používají k dochucování salátů a polévek.

Sacred Basil (O. tenuiflorum syn. O. sanctum), je dostupná se zelenými, tak s fialovými listy, má jemnou kořeněnou vůni a ve velkém se pěstuje v Indii okolí chrámů a v zahradách.
Anise Basil prodávaná i jako Licorice Basil má sladkou anýzovou vůni, lesklé zelené listy a okrasné levandulové květy. Bylo vyšlechtěno i několik velmi aromatických kultivarů, například Queenette a Siam Queen s výraznou anýzovou vůní.

Odrůdy s citrusovou příchutí

Nejznámější je bazalka citronová (O. americanum), Odrůdy Lesbos nebo Greek Column mají silnou kořeněnou, květinovou a citrónovou vůni. Podobná australská odrůda, známá jako Greek nebo Aussie Sweetie, byla původně dovezena z Řecka. Odrůda bazalky citrónové Lime má svěží limetkovou a sladkou bazalkovou vůni.

Po kuchyňské využití jsou nejvíce aromatické hybridní odrůdy O.x citriodorum - Sweet Dani a Mrs. Burn's Lemon. Jsou velmi žádané pro výrazné citrónové aroma.

Bazalka jako okrasná letnička

Odrůdy se zbarvenými listy: se hojně využívají jako okrasné rostlinky a současně také v kuchyni. Patří sem Red Rubin a Purple Ruffles s kudrnatými listy. Odrůda Purple Ruffles má tmavě purpurové, velmi lesklé listy se zubatým okrajem. Kvete růžovými květy. Kromě obvyklého použití jsou čerstvé listy výborné na zdobení pokrmů. Red Rubin je odrůda rovněž červenolistá a vyniká tradiční vůní i aroma, ale především krásnými květy podobnými levanduli.

Stručně o pěstování bazalky

Původ rostliny poukazuje na její vysoké požadavky na teplé stanoviště s přiměřenou vlhkostí vzduchu. Má ráda teplo, výživnou půdu a slunce, proto ji většinou předpěstujeme. Seje se v druhé polovině dubna a začátkem května, drobná semínka jen velmi lehce zasypeme zeminou. Bazalka klíčí za 8 - 14 dní, a do volné půdy či nádob se přesazuje až po patnáctém květnu. Na záhon se doporučuje spon 20 x 40 cm. Pěstování bazalky se s úspěchem využívá v kombinaci s jiným kořením, nebo letničkami. Vysazuje se k rajčatům a okurkám, protože podporuje jejich správný vývoj a posiluje odolnost proti chorobám a škůdcům. Pravidelným zaštipováním květů se docílí bohatého větvení a zároveň si bazalka déle zachová své aroma. Vegetační období bazalky trvá přibližně 180 dní. Bazalka je náchylná na fuzariózy, proto je důležitá zálivka v ranních hodinách, aby do večera rostlina oschla. Bazalka trpí také na virové choroby a velmi často ji napadají mšice.

Autor: Irena Forejtová

Foto: fotogalerie derkleinegarten.de a autorka