Vepřová krkovička se sušenými švestkami
1.7.2005
/ Jindřiška
Suroviny
400g vykostěné krkovičky, 80g sušených švestek, 2dl červeného vína, 10g cukru,
ocet nebo citrónová šťáva, 40g rostlinného tuku, 2 lžíce slivovice, špetka skořice, mletý pepř, sůl
Postup
Sušené švestky opláchneme, necháme v cedníku okapat, vložíme do červeného vína a necháme do druhého dne, aby změkly.
Potom přidáme cukr, špetku skořice a asi 15 minut povaříme.
Po zchladnutí švestky vypeckujeme.
Krkovičku opláchneme a osušíme čistou utěrkou.
Ostrým nožem nařízneme po délce tak hluboko, aby vznikla kapsa.
Naplníme ji povařenými, okapanými švestkami a uzavřeme kovovými jehlami na ptáčky nebo zašijeme.
Posolíme, popepříme, vkládáme do kastrolu se zahřátým rostlinným tukem a po všech stranách lehce opečeme.
Potom podlijeme sběračkou tekutiny zbylé po vaření švestek, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Během pečení opakovaně přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme tekutinou zbylou po vaření švestek.
V průběhu pečení maso 1-2krát obrátíme.
Měkké maso vyjmeme a po zchladnutí rozkrájíme na porce.
Šťávu dochutíme slivovicí, podle chuti přisolíme nebo přikyselíme octem či citrónovou šťávou.