Rizoto s vepřovým masem
1.7.2005
/ Jindřiška
Suroviny
300g rýže, 300g vepřové plece, 40g oleje, 80g tvrdého sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, petrželka, sůl
Postup
Přebranou rýži spaříme (přelijeme vroucí vodou) a necháme v cedníku okapat.
Vsypeme do kastrolu, zalijeme vodou (na jeden šálek rýže dva šálky vody), osolíme, přiklopíme pokličkou a v předehřáté troubě zvolna dusíme do měkka.
Omyté a osušené maso vložíme do kastrolu se zahřátým olejem a krátce osmahneme.
Potom vložíme do předehřáté trouby, posolíme a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání horkou vodou upečeme maso do měkka.
Měkké maso rozkrájíme na malé kousky, přidáme sterilovaný hrášek a promícháme i se šťávou z masa s dušenou rýží.
Rizoto natlačíme pomocí lžíce do šálku nebo sběračky vypláchnuté vodou a vyklápíme na předehřáté talíře.
Povrch posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme snítkou petrželky.