Játra po americku

9.6.2005 / Jindřiška

Suroviny

4 plátky vepřových jater, 8 plátků anglické slaniny, 8 malých rajčat, 2 lžíce másla, 1/8l červeného vína, hladká mouka, 1 lžíce sekané petrželky, 1/2 lžičky černého pepře, sůl

Postup

Osušené plátky jater opepříme. Z rajčat skrojíme část přiléhající ke stonku a do otvoru nasypeme trochu soli a pepře. V kastrolu rozpustíme máslo a na něj pokládáme rajčata těsně vedle sebe otvory vzhůru. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut. Na pánvi opečeme plátky slaniny do křupava a přidáme k dušeným rajčatům - udržujeme teplé. Opepřená játra obalíme v mouce a na pánvi, v horkém tuku ze slaniny, z obou stran osmahneme. Častěji obracíme a nakonec trochu osolíme. Takto upravená játra položíme na teplý podnos. Petrželku a víno přidáme do výpeku, necháme odpařit na polovinu, posléze dochutíme a nalejeme na játra. Pokryjeme rajčaty a slaninou.

Vnitřnosti - další recepty