Hrníčkové knedlíky jsou oblíbenou a praktickou alternativu k tradičním houskovým nebo kynutým knedlíkům. Díky jednoduché přípravě zvládne i začátečník snadno vykouzlit nadýchanou přílohu k omáčkám, pečenému masu nebo dušenému zelí. 

Kouzlo hrníčkových receptů spočívá v jejich jednoduchosti, nic nemusíme vážit, vše odměříme hrnkem. Pro tento recept použijeme hrneček o objemu 300 ml.  

Suroviny

3 rohlíky nakrájené na kostičky
3 vejce - sníh z bílků a žloutky 
1 hrnek polohrubé mouky 
1 hrnek mléka 
sůl 
tuk nebo olej na vymazání hrnků 
hrubá mouka na vysypání hrnků

suroviny na hrníčkové knedlíky

Postup

1. Příprava těsta

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Z bílků vyšleháme sníh. 

Smícháme mouku, mléko, žloutky a nakrájené rohlíky, osolíme a přimíícháme sníh z bílků. 

2. Příprava a plnění hrníčků

Hrníčky vymažeme tukem nebo olejem, a vysypeme hrubou moukou, aby se těsto nepřichytilo. Hrníčky plníme těstem do 2/3 jejich výšky.

4. Vaření knedlíků

Hrníčky vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala zhruba do 2/3 výšky hrníčků. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni asi 20–25 minut. Pomocí špejle, kterou do uvařeným knedlíků píchneme, zkontrolujeme, zda jsou knedlíky hotové (těsto by se nemělo na špejle lepit). Po uvaření necháme knedlíky krátce zchladnout a pak je vyklopíme.

hrníčkové knedlíky - vaření

6. Podávání

Knedlíky krájíme na plátky a podávejte jako přílohu.

Tip: Do těsta můžeme přidat nasekané bylinky, např. petrželku, pro zajímavější chuť i barvu.

hrníčkové knedlíky se zelím a pečenou kachnou