Hrníčkové knedlíky jsou oblíbenou a praktickou alternativu k tradičním houskovým nebo kynutým knedlíkům. Díky jednoduché přípravě zvládne i začátečník snadno vykouzlit nadýchanou přílohu k omáčkám, pečenému masu nebo dušenému zelí.
Kouzlo hrníčkových receptů spočívá v jejich jednoduchosti, nic nemusíme vážit, vše odměříme hrnkem. Pro tento recept použijeme hrneček o objemu 300 ml.
Suroviny
3 rohlíky nakrájené na kostičky
3 vejce - sníh z bílků a žloutky
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek mléka
sůl
tuk nebo olej na vymazání hrnků
hrubá mouka na vysypání hrnků
Postup
1. Příprava těsta
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Z bílků vyšleháme sníh.
Smícháme mouku, mléko, žloutky a nakrájené rohlíky, osolíme a přimíícháme sníh z bílků.
2. Příprava a plnění hrníčků
Hrníčky vymažeme tukem nebo olejem, a vysypeme hrubou moukou, aby se těsto nepřichytilo. Hrníčky plníme těstem do 2/3 jejich výšky.
4. Vaření knedlíků
Hrníčky vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby voda sahala zhruba do 2/3 výšky hrníčků. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme na mírném plameni asi 20–25 minut. Pomocí špejle, kterou do uvařeným knedlíků píchneme, zkontrolujeme, zda jsou knedlíky hotové (těsto by se nemělo na špejle lepit). Po uvaření necháme knedlíky krátce zchladnout a pak je vyklopíme.
6. Podávání
Knedlíky krájíme na plátky a podávejte jako přílohu.
Tip: Do těsta můžeme přidat nasekané bylinky, např. petrželku, pro zajímavější chuť i barvu.