Knedlíčky Har Gow, které jsou typickým druhem dim sum, pocházejí z jižní Číny, konkrétně z provincie Kanton. Har Gow byly původně vytvořeny jako luxusní pokrm pro bohaté obchodníky, kteří si chtěli vychutnat delikatesu s čerstvými krevetami. Dnes jsou Har Gow jedním z nejznámějších dim sum pokrmů, oblíbených po celém světě.
Suroviny
NA TĚSTO
180 gramů tapiokového nebo pšeničného škrobu
40 gramů kukuřičného škrobu
špetka soli (cca 1/4 lžičky)
180 mililitrů horké vody
1 lžička rostlinného oleje
NA NÁPLŇ
280 gramů loupaných krevet
220 gramů mletého vepřového masa
1/2 šálku nasekaných baby bambusových výhonků
1/2 šálku najemno nastrouhané mrkve
1 vejce
1 lžička strouhaného zázvoru
1 lžička nastrouhaného česneku
1/2 lžičky soli
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička cukru
1 polévková lžíce sójové omáčky
4 lžíce vody
Postup
Polovinu krevet (140 gramů) nakrájíme na malé kousky a vložíme do mísy. Přidáme mleté maso, vejce, strouhaný zázvor a česnek, sezamový olej, cukr, sójovou omáčku, sůl a vodu. Z těchto surovin vymícháme lepivou směs. Pro míchání můžeme využít kuchyňský robot, případně zpracujeme směs ručně.
Do vymíchané lepkavé směsi přidáme druhou polovinu krevet, které jsme nechali v celku. Dále přidáme nasekané bambusové výhonky a najemno nastrouhanou mrkev. Vše opět důkladně promícháme a uložíme odpočinout do lednice.
A jdeme na přípravu těstíčka. Smícháme oba druhy škrobu a sůl. Pomalu a za stálého promíchávání přiléváme horkou vodu (ideálně vroucí). K míchání se skvěle hodí čínské hůlky. Postupně přidáme všechnu vodu a ihned zakryjeme potravinářskou fólií a necháme 5 minut odpočinout.
Po 5 minutách ze směsi hněteme těsto, do kterého přidáme lžičku oleje. Těsto si rozdělíme na 4 stejné díly. Zatímco budeme první díl zpracovávat na knedlíčky, zbylé 3 opět zakryjeme fólií a necháme odpočívat.
Z dílu těsto uděláme váleček, který rozdělíme na kousky cca o velikosti vlašského ořechu. Každá kousek rozválíme na placku. Do placky naplníme lžíci připravené směsi z krevet a vepřového masa. Dáme si záležet, aby v každém knedlíčku byla vždy alespoň 1 celá kreveta. Placku přeložíme na polovinu, stiskne okraje aby se poloviny spojili a poté vytváříme charakteristické záhyby.
Takto si vyrobíme potřebné množstvé knedlíčků, které vaříme na páře cca 5 minut.