750g vepřové kýty nebo plece, 100g šunky,
125g sladkokyselých okurek, sůl, 40g rostlinného tuku, 80g cibule, 200g kořenové zeleniny, celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, 2cl octa, šťáva z půlky citronu, lžička hořčice, 5dl vývaru nebo vody, 2dl mléka, 200g smetany, 50g hladké mouky, 30g slaniny
Postup
Vepřovou kýtu prošpikujeme kousky šunky a okurky (část necháme do omáčky) a osolíme. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli a kořenovou zeleninu, přidáme koření, zakápneme octem a citronovou šťávou, přidáme hořcici, podlijeme vývarem, vložíme maso a za občasného podlévání dusíme do měkka.
Maso vyjmeme, omáčku zalijeme rozšlehaným mlékem se smetanou a moukou, osladíme, přisolíme a dobře povaříme.
Omáčku prolisujeme přes cedník, vložíme na kostičky roztavenou slaninu a na nudličky nakrájenou zbylou šunku a okurky. Krátce povaříme.