Ve světě se objevil ale podstatně dříve, již ve dvanáctém století a o další dvě století později je v dobových herbářích vedený jako léčivá rostlina. Do dnešního dne bylo vyšlechtěno na 120 různých odrůd, které se pěstují téměř po celém světě.

Rybíz má vysoký obsah vitamínu C, nejvíce jej má černý rybíz. Najdete v něm také vitamíny skupiny B, fosfor, provitamín A a spoustu dalších minerálních látek a stopových prvků, které mají blahodárný účinek na naše zdraví. Listy z rybízu se používají také v lidovém léčitelství ke snižování horečnatých stavů, při léčbě nemocí z nachlazení nebo při potížích s revmatem.  

Pěstování

Velkou výhodou pěstování rybízu je to, že dozrává brzy a jeho sklizeň je opravdu bohatá, je poměrně nenáročnou rostlinou, které se daří i ve vyšších nadmořských výškách. Ba co víc, v těchto oblastech se mu daří nejlépe, protože potřebuje ke svému zdárnému růstu a bohaté úrodě vysokou vlhkost a dostatek srážek. Nejnáročnější, co se půdy týče, jsou odrůdy žlutého rybízu, naopak černý je náročný nejméně. Obecně lze říci, že rybízům se daří v půdách středně těžkých, dostatečně bohatých na živiny a s dostatkem vláhy. Sází se ideálně na podzim a je vhodné do jamek přidat vrstvu kompostu a důkladně rostlinu zalít. Jarní výsadba je samozřejmě také možná. Pokud se rozhodnete pro stromkovou odrůdu, pak by od sebe měly být jednotlivé rostliny vzdáleny minimálně na metr, u keřových odrůd pak ještě o půl metrů dále. Jaký typ vyberete, záleží samozřejmě jen a jen na vás. Nicméně je dobré vědět, že keřový rybíz vydrží o poznání déle a má i vyšší výnosy, než stromkový, který je nutné nahradit novým již po deseti až dvanácti letech, zatímco keř při dobré a správné péči vydří až čtyřicet let. Rybíz je nutno sázet poměrně hluboko, aby se vytvořil dostatečně silný kořenový systém. Keře by se měly v pravidelných zhruba dvouletých intervalech omlazovat řezem. Ze starších rostlin nekompromisně odstraňte nejstarší větve, které jsou nejsilnější a nejtmavší. Jenom tak zajistíte rostlině dostatečný přísun světla i živin a bude bohatě plodit. Pokud budete omlazovat každoročně, snížíte si zbytečně úrodu. Trošku jinak je tomu u stromkových odrůd, které je nutné zmlazovat každoročně hned s příchodem jara. Tyto druhy rybízu totiž bez pravidelného omlazování rychleji stárnou. Rybíz se dá velmi jednoduše rozmnožovat za pomoci řízkování, nebo dělení trsů popřípadě roubováním.

Výživa

Stejně jako každá jiná rostlina na naší zahradě potřebuje i rybíz dostatečný přísun živin v podobě vitamínů, minerálních látek a stopových prvků. Získá ho nejlépe z organických hnojiv jako je kompost, zelené hnojení nebo hnůj. Kompost lze použít k přihnojení v podstatě od jara až do podzimu kdykoliv. Zelné hnojení je zase velmi jednoduché a lze jej spojit i s užitkem. Pod keře nebo stromky rybízu můžete zasadit třeba hrášek a po sklizni zapravit zbytky rostlin do půdy. Používá se i mulčovací kůra nebo nastýlka, která zabrání zbytečnému vysychání půdy kolem rostlin. A jaké látky jsou nutné pro správný růst rybízu? Bezesporu první místo zaujímá tradičně dusík, bez něhož by rostlina měla pouze světlé a malé listy, jeho nadbytek je však také nežádoucí, neboť způsobuje odpadávání ještě nedozrálých plodů. Mimo to jsou při přehnojení rostliny více náchylné k onemocnění nebo k napadení škůdci. Nedostatek draslíku má za následek postupné odumírání listů, chybí-li hořčík, pak rostlina ztrácí listy a plody jsou velmi malé s ne příliš dobrou chutí. Kvalitně vyživená půda musí mít také dostatek mědi, zinku, železa, manganu nebo vápníku. Chcete-li mít jistotu, že vaše půda obsahuje všechny tyto látky ve vyváženém poměru, použijte některé z prodávaných hnojiv.

Nejčastější choroby a škůdci

Mezi ty úplně nejčastější patří bezesporu choroby virového původu, které bohužel okem nerozpoznáte a proti kterým je účinnou ochranou pouze nákup sadby od kvalitních prodejců se zárukou kvality a onemocnění způsobená houbami. Sem patří například Antraknóza rybízu, která se projevuje skvrnitostí na listech, postupně vede k úplnému seschnutí listů, pokud je napadení velké, pak dochází k nevratnému poškození i samotných plodů. Houbám se daří zvláště ve vlhkém prostředí. Ochranou je pravidelný úklid spadaných listů, mulčování i ošetření pomocí fungicidů. Na rybíz se v posledních letech přesídlilo také Americké padlí angreštové. Na listech i plodech je typický šedý povlak, který způsobuje opadávání listů a znehodnocení plodů. Rostliny můžete chránit postřikem třeba přípravkem Bioton, který je pro člověka i zvířata absolutně neškodný. Vhodné je také kupovat rostliny již proti této chorobě rezistentní. Ze škůdců je nejčastěji k vidění mšice rybízová, která přežívá na spodní části listů a způsobuje na nich puchýře. Chránit se proti nim lze přírodní cestou, neboť mšice mají celou řadu přirozených nepřátel jako například pavouky, škvory, nebo slunéčka sedmitečná. Potrápit vás může také nesytka rybízová nebo svilušky. Ochranou proti nim jsou postřiky, které zabrání dalšímu množení. Je nutné je však aplikovat vždy na jaře ještě před květem nebo po sklizni.

A jakou odrůdu vybrat? Výběr je určitě pestrý. Z bílého rybízu je velmi oblíbenou odrůdou Jantar, který má pravidelně dostatečně velké výnosy a je vhodný ke zpracování do marmelád nebo sirupů. Blanka je odrůdou, která se jako jedna z mála hodí do prakticky všech oblastí, má nejdelší hrozen a nakyslou hodně aromatickou chuť. Favoritem mezi černými rybízy je Démon, který má hodně bohatou úrodu, dozrává poměrně brzy a je velmi lahodný. Oblíbené jsou také odrůdy Eva nebo Otelo, které mají taktéž bohatou úrodu a Otelo navíc dobře přežívá i hodně mrazivé zimy. I u červeného rybízu můžete vybírat z rozmanitých odrůd. Například z Korálu, který je odolný proti chorobám i škůdcům a má poměrně bohaté výnosy, z Tatranu, který se pyšní velmi dlouhými hrozny bohatě obsypanými bobulemi sladkokyselé chuti nebo z odrůdy Rubigo, která je odolná proti antraknóze, má sladkokyselé středně velké bobule, které se hodí k tradičnímu domácímu zpracování.

Připravila: Petra Martišková