První doložené důkazy o pěstování melounů pocházejí ještě z dob před naším letopočtem. Ovšem jaké druhy tehdy lidé pěstovali a jaké chuti byly, si můžeme dnes už jen domýšlet. Jisté je, že meloun putoval časem a po dlouhá staletí se pěstoval pouze v Africe. Odtud byl převezen do Asie a v patnáctém století také do Západní Evropy. Na naše pole se dostal díky vítěznému tažení Karla VIII. do Itálie, odkud si kromě válečných trofejí přivezl i pochoutku v podobě cukrového melounu. Moudrý král nařídil jeho pěstování u nás a tak tomu zůstalo dodnes, především pak v teplejších, tedy jižních částech naší republiky. V současnosti je pěstování melounu rozšířeno prakticky po celém světě. Mezi nejvýznamnější producenty patří bezesporu Itálie, Španělsko, Čína i Spojené státy Americké a Řecko. Ale meloun si můžete vypěstovat i vy doma na své zahrádce nebo ve skleníku. A vybírat můžete ze dvou druhů melounů – z melounu vodního a z melounu cukrového.

MELOUN CUKROVÝ

Pěstování

Bývá velmi často označován jako meloun ananasový nebo pravý. Je to jednoletá rostlina, jejíž listy se nápadně podobají svým vzhledem listům okurky. Původem je tento druh melounu z oblastí subtropických a tropických, proto se mu i u nás daří nejlépe v těch nejteplejších oblastech. Nesnáší kolísání teplot a k jeho výsadbě je potřeba hlinitopísčitá půda s dostatkem živin a potřebných minerálních látek. Před samotnou výsadbou je proto vhodné půdu důkladně prohnojit. Vybírat byste měli místo na závětrné straně a také místo, kde nehrozí podmáčení půdy přílišnými a častými srážkami, protože ač meloun vyžaduje dostatečnou zálivku, stálé zamokření nesnáší. V chladnějších oblastech lze melouny velmi dobře pěstovat ve sklenících nebo foliových krytech, kde je zaručena nekolísavá teplota.

Meloun cukrový je možné pěstovat jak z přímého výsevu, který se provádí podle teplotních podmínek od konce dubna do poloviny května, nebo výsadbou z předpěstované sadby. Po celou dobu pěstování je nutné půdu občas prokypřit a pravidelně zbavovat plevele. Jakmile nasadí rostlina plody, je nutné začít s přihnojováním a také s pravidelnou zálivkou. Pokud chcete zvýšit výnosy a urychlit vývoj výhonků nesoucí plody, je vhodné zkrátit výhon za čtvrtým listem. Postranní výhony pak zaštipujte za pátým listem a ponechávejte na jednom výhonu maximálně dva plody.

Škůdci a nemoci

Meloun cukrový je velmi často napaden virovou mozaikou, která způsobuje skvrny na listech a zakrnění rostliny. Plody nedozrávají, nedorůstají, zůstávají malé a často deformované. Vir je pak snadno přenášen mšicemi z rostliny na rostlinu a je potřeba šíření zabránit právě hubením přenašečů. Melouny bývají velmi často napadeny také nejrůznějšími plísněmi, které způsobují hnilobu stonků a kořenů a následné odumírání celé rostliny. Ideální ochranou je koupě odrůd vůči plísním rezistentních popřípadě chemický postřik. Proti běžným škůdcům jako jsou svilušky melounové, molice a mšice je vhodné použít biologickou ochranu, ať už v podobě vypouštění bejlomorky a slunéček, nebo ve formě postřiků. Na trhu je k dostání několik odrůd melounu cukrového. U nás se nejčastěji pěstuje Solar, Nektar nebo Oranž.

Sklizeň

Pokud se vše vydaří, pak se můžete koncem srpna těšit na sklizeň chutných plodů nejčastěji se žlutou, zelenou nebo oranžovou dužninou s výraznou vůní i chutí. Můžete je konzumovat buď přímo, nebo z nich vyrábět kompoty, chutné jsou také jako součást alkoholických i nealkoholických nápojů. Cukrové melouny jsou nejen chutné, ale také přínosné pro naše zdraví. Obsahují poměrně velké množství vitamínu C, vitamínů skupiny B i provitamínu A, najdete v nich sodík, draslík, měď i zinek. Vláknina je výborná pro správné zažívání, jejich močopudné účinky jsou zase využívány k léčbě ledvinových obtíží.

MELOUN VODNÍ

Pěstování

Meloun vodní je jednoletá rostlina s velkými kulovitými plody. Co se týče podmínek pro pěstování, je ještě o něco náročnější na teplotu, než meloun cukrový. Ale oproti němu hluboce zakořeňuje, takže jsou rostliny více odolné proti suchu. Vyžadují však půdy s velkým obsahem výživných látek a ideálně se spodní vodou.  Dají se pěstovat buď z přímého výsevu, nebo z předpěstované výsadby, v obou případech je nutné před výsevem půdu důkladně prohnojit. Výsev nebo výsadba pak, podle teplotních podmínek, může začít již koncem dubna a probíhá až do poloviny května. V průběhu růstu dbáme na dostatečnou zálivku a kypření půdy, vhodné je také přihnojování. Na jedné rostlině nechávejte maximálně čtyři plody. Pamatujte, že jeden plod leckdy dosahuje hmotnosti až deseti kilogramů. Pěstovat můžete několik různých odrůd, nejoblíbenější u nás je docela jistě Dunaj, Rapid nebo Vital.

Škůdci a nemoci

Meloun vodní je oproti cukrovému sice náchylnější v době růstu a zrání na výkyvy teplot i kvalitu půdy, avšak je podstatně odolnější vůči chorobám a škůdcům. Setkat se můžete s antraknózou, která způsobuje skvrny na listech i plodech, které následně podléhají hnilobě. Ochranou je moření osiva a spodní zálivka. Velmi často meloun vodní napadá také padlí okurkové, jehož nejlepší prevencí je koupě rezistentních odrůd.

Sklizeň 

Obvykle se můžete na chutné plody s výrazně červenou dužninou a malými semínky těšit na konci srpna a začátku září. Jsou oproti melounům cukrovým podstatně déle skladovatelnější. Vydrží beztoho, aniž by podlehl hnilobě, i šest týdnů. Ovšem nesmí se porušit jeho slupka a počítejte s tím, že se budou měnit také jeho chuťové vlastnosti, v průběhu toho zhruba měsíce a půl totiž neustále dozrává. Vodní meloun je tvořen z devadesáti procent vodou, je proto vhodný také k doplnění tekutin v praném letním dni. Velmi často jsou zařazovány také do dietních režimů, neboť jsou nízkokalorické. Mimo to obsahují vydatné zdroje kyseliny listové, citronové a jablečné. Najdete v nich železo a vápník. Konzumace melounů má podle odborníků blahodárný vliv na celý organismus. Napomáhá ke stimulaci krevního oběhu, odvádí z těla toxické látky a působí antioxidačně.

Používají se nejen k přímé konzumaci, ale také k přípravě salátů či nápojů. V Itálii je velmi oblíbeným jídlem meloun s parmskou šunkou a sýrem. Pochoutkou jsou pražená melounová semínka, která obsahují poměrně velké množství vlákniny. Meloun je také velmi často využíván v kosmetice i při výrobě parfémů.

Autor: Petra Martišková