Bylinky jsou velice nenáročné rostliny, a tak je možné je pěstovat v každé domácnosti. Přímo v bytě (kvůli výrazné vůni však nikdy ne v ložnici!), na parapetu za oknem, na balkóně i na zahrádce. Budete tak soběstační nejen při vaření, ale také při různých zdravotních obtížích. Majoránka pomáhá proti kašli, po meduňce dobře usnete, po třezalce zase příjemně vytrávíte a oregáno neboli dobromysl uleví od bolesti zubů.

Vedle těchto již zmíněných bylin se s největší oblibou pěstuje bazalka, pažitka, rozmarýn, tymián, řeřicha nebo máta. Tyto, v kuchyni hojně užívané bylinky, je dobré pěstovat tak, abychom je měli k ruce po celý rok. Výhodou je, že jsou všechny trvalkami, a tudíž by to neměl být problém.

Rostlinky si můžete vypěstovat sami buď ze semínek nebo můžete koupit v oddělení zeleniny v supermarketu či v zahradnictví již přímo květináče se sazeničkami. Bylinky mají rády světlo, a tak umístěte květináčky či truhlíky tam, kde ho bude dostatek.

Důležitá je také dostatečná zálivka, ovšem ne nadměrná, hnojit není třeba. Důležité je rostlinky pravidelně a často seřezávat, ovšem vzhledem k používání při vaření o tento "akt" zřejmě nouze nebude, a tak vám z nich za nějakou dobu mohou vyrůst bohaté keříčky. Pokud bylina začne kvést, je na místě květ odstranit, neboť rostlinu vysiluje.

Pokud používáte do určitých pokrmů raději sušené koření, které má o něco výraznější aroma, pak si vlastnoručně vypěstované bylinky můžete sami nasušit. V oblibě je také jejich zamrazování v tvořítkách na led.

Autor: efa