Požadavkem současné doby je vařit zdravě. To znamená vařit jen s minimálním množstvím tuku, a když smažit, tak bez přepáleného tuku. Právě toto kritérium zvládneme spolehlivě s nádobím, které má keramický nepřilnavý povrch. Materiál nádob s keramickou vrstvou je vyroben z vysoce jakostního anodizovaného hliníku.
Používáním tohoto nádobí při teplotách nad 260 stupňů Celsia se totiž neuvolňují toxické látky, protože keramická vrstva neobsahuje PTFE (polytetrafluorethylen) ani PFOA (perfluorooctanoická kyselina). Při přehřátí PTFE se totiž rozkládá na směs výparů, které obsahují částice PTFE, oxidované částečky TFE, plyny HFP, DFA, SFA, FiS4 aj. Tyto plyny stojí za zdravotními potížemi známými jako „horečka z polymerových výparů“.
Konstrukce dna obstará stejnoměrné rozvádění tepla a zajistí tak skvělý výsledek vaření. Tvrzená keramická vrstva je odolná proti poškrábání a oděru. Bílá keramická vrstva nerezaví a je imunní vůči pachům z použitých potravin.
Manipulace s tímto nádobím je zcela bezpečná, neboť ucha a držadla nádob jsou oddizolována, takže nevedou teplo. Rendlíky a hrnce mají skleněné poklice s otvory pro únik přebytečné páry. Nádobí s keramickým povrchem je možné používat na všechny typy spotřebičů včetně indukce, a je vhodné i do myčky nádobí.
Nádobí s keramickým povrchem Ecolon
Kuchyňské nádobí Neoflam chráněné nepřilnavým keramickým povrchem Ecolon je ekologické a vysoce odolné vůči vysokým teplotám (450 stupňů Celsia). Tento povrch neobsahuje PFOA, díky čemuž se při zahřátí nad 260 stupňů Celcia neuvolňují toxické výpary jako je tomu u jiných pánví a hrnců s povrchem PTFE – teflon.
Při výrobě nádobí s Ecolon povrchem jsou využity nejmodernější technologie, které jsou šetrné k životnímu prostředí i lidskému organismu. Jádro nádobí je vyrobeno z vysoce jakostního litého hliníku a povrch je tvořen z dvouvrstvého keramického potahu Ecolon. Kvalita tohoto nádobí byla testována mezinárodními laboratořemi a spotřebitelskými institucemi.
Pánve GreenPan
V belgické firmě GreenPan™ se zaměřili rovněž na zdravotní a ekologické dopady svých výrobků. Kuchyňské nádobí této značky v sobě spojuje vlastnosti tradičního nádobí s nepřilnavým povrchem založeným na PTFEE, ale je bezpečné pro zdraví i životní prostředí. Na rozdíl od klasické technologie nepřilnavých povrchů založených na PTFEE, (která využívá při výrobě látku PFOA), se při výrobě nádobí s povrchem Thermolon™ uvolňuje do ovzduší o 50 procent méně plynů, které ničí ozónovou vrstvu.
Tento povrch je neorganický (keramický) potah složený především ze surovin pocházejících z písku. Neobsahuje ani silikátové oleje a v přírodě je velmi snadno odbouratelný. Tento nepřilnavý povrch je ve výrobě aplikován na kvalitní nádoby. Tělo pánve je vyrobeno z recyklovaného hliníku a ocelová rukojeť je z recyklované oceli.
Díky Thermolonu je možné na pánvi smažit, dusit, flambovat a v pánvích s kovovými držadly navíc i péci nebo zapékat v troubě. Pánve se zásluhou nepřilnavého povrchu velmi snadno myjí. Pánve tohoto typu jsou určeny na všechny typy sporáků včetně indukčních. Díky výborné tepelné vodivosti GreenPan je vaření rychlé, a proto energeticky úsporné.
Internetové obchody mají v současné době v nabídce řadu pánví Stockholm (tvrzený hliník) v rozměrech 24, 28, 32 Wok 30 cm, a Kyoto (černý hliník) v rozměrech 24, 28 a 32 cm. Oba typy jsou k dispozici v dostatečném množství k okamžitému dodání. Ceny včetně DPH se pohybují podle rozměrů od 1 100 do 2 240 Kč za jednu pánev.
Řada nádobí Bianca
Hitem poslední doby je řada nádobí Bianca od italské společnosti TVS s vnitřním keramickým povrchem Ceramit®. Nádobí je žáruvzdorné do 450°C a neobsahuje PFOA. Vyniká nepřilnavostí a odolností vůči poškrábání. Své zdraví ušetříte, neboť lze na něm vařit a smažit s minimem tuku. Tato sada nádobí s keramickým povrchem (ceramic coating) je vhodná na všechny typy sporáků (keramické desky, plynové sporáky nebo elektrické plotýnky) s výjimkou indukce a je rovněž možné jej umývat v myčce nádobí. Řadu nádobí Bianca tvoří soubor kastrůlků, pánví a rendlíků se skleněnými pokličkami různých velikostí a průměrů.
Nádobí s keramickým nepřilnavým povrchem se určitě stane skvělým pomocníkem ve vaší kuchyni, protože vám ušetří čas a zdravé vaření vás bude určitě bavit.
-ar-
Foto: archiv firem