Ač by to mnozí do grilů neřekli, příprava jídel na grilu je spolu s vařením v páře tou nejdietnější možností. Zelenina, maso ani přílohy se na grilu „nekoupou v oleji“ a zachovávají si velké množství vitamínů a minerálů, stejně jako svoji původní chuť. Lávové grily tak ocení zejména příznivci zdravé výživy a lidé s redukční dietou.  

Nabídka lávových grilů na trhu je dosti široká a lze si vybrat jak samostatný gril, tak gril jako součást varné desky. Záleží pouze na potřebách jednotlivce a také toho, v jaké fázi si chce gril pořizovat, tedy zda již varnou desku či sporák má nebo zda zařizuje kompletně novou kuchyň.

Co to vlastně znamená, že máme lávový gril? Lávový gril obsahuje takzvané lávové kameny, které jsou samozřejmě jeho součástí již při koupi. Lávová hornina je zdrojem tepla, které do sebe akumuluje při elektrickém nebo plynovém ohřevu. Důležitým rozhodnutím tedy také bude, zda dáme přednost grilu plynovému nebo elektrickému. Elektrický gril je snáze a přesněji regulovatelný, což ocení zejména ti, kteří energií spíše šetří než plýtvají. Plyn může však mnohým hospodyňkám vyhovovat více.

Samotné grilování pokrmů probíhá buď na keramické či kamenné desce nebo na roštu. Úprava zejména masa na litinovém roštu více připomíná tradiční venkovní grilování. Steaky nebo třeba dobře okořeněná žebra se na roštu stanou opravdovou delikatesou.   Deska se zase více hodí na jemnější pokrmy – zeleninu, ryby, filety. Přestože jsou grily vybaveny mnohastupňovou regulací, pro grilování jsou vhodnější vyšší teploty.

Lávové grily pro vestavbu do kuchyňské linky nabízí několik výrobců. Standardně je gril vybaven lávovými kameny a roštem z litiny, smaltu nebo oceli. Většinou nechybí ani kontrolka zapnuto-vypnuto. Některé typy jsou doplněny grilovací vaničkou, která usnadňuje čištění a údržbu. Většina grilů má standardní obdélníkový tvar a výrobci se tak mohou vyřádit pouze na designu.

Co se týče ceny, kvalitní vestavný lávový gril lze pořídit za 8 000 až 9 000 korun, nadstandardní modely i za 30 000.