Pokud budete grilovat dvakrát za sezónu a finance vyčleněné pro pořízení grilu jsou značně omezené, patrně se rozhodnete pro menší soudkový nebo plechový přenosný gril. Pokud ovšem plánujete pravidelné zahradní párty s rodinou a přáteli právě u grilu, možná už stojí za to uvažovat o dražším grilu – přenosném na dřevěné uhlí, elektrickém, plynovém nebo trvale umístěném grilu. Dalším kritériem výběru je prostor zahrady a možnosti budování posezení s grilem. O umístění grilu a posezení podrobněji v článku Čas grilování je tady!

Při výčtu jednotlivých typů grilů začneme u těch nejjednodušších a nejlevnějších. Malé litinové soudky znáte ze supermarketů asi všichni – dají se pořídit od 200 korun, pokrmy na nich připravené jsou poměrně chutné, ovšem maso pro 15 lidí byste na něm grilovali věčnost. Nevýhodou „soudku“ je bohužel nízká kvalita a špatné čištění.
Další z levnějších variant jsou plechové přenosné grily o něco dražší než ty soudkové, umožňují připravovat větší množství pokrmů a také jejich čištění je jednodušší a účinnější.

Dražší, kvalitnější a reprezentativnější grily představují například kotlové grily na dřevěné uhlí, kde lze způsob přípravy ještě rozdělit na přímý a nepřímý, podle toho, zda teplo přichází pouze zespodu a maso je nutno otáčet nebo je teplo šířeno zespodu a rovnoměrně odrazem od víka a není nutno maso otáčet. Grily jsou většinou vyrobeny z nerezavějící oceli smaltované porcelánem. Ceny těchto grilů se pohybují od 4 000 korun.

Hitem už i v Čechách je gril keramické „Velké zelené vejce“ - je nejvšestrannějším a nejefektivnějším venkovním kuchyňským zařízením. Při nižších teplotách funguje jako udírna a pro pečení masa, při velmi vysokých teplotách jako gril, ale také je využíván jako pec - trouba pro pečení pizzy, chleba a pečiva. Připravíte v něm skvělé ryby i brambory a zeleninu.

Pokud nemáte zahradu nebo nechcete kouřem z grilu obtěžovat sousedy, ideálním řešením jsou plynové nebo elektrické grily. Plynové grily pracují podobně jako grily na dřevěné uhlí, topí se zde plynem z PB láhve a nejčastěji jsou doplněny lávovými kameny, které se rozehřejí na potřebnou teplotu. Kvalitní plynový gril pořídíme od 5 000 korun.

U těžších grilů jsou nezbytností kolečka, která vám usnadní úklid grilu například do garáže. Při výběru grilu bychom neměli zapomenout na odkládací plochy a příslušenství, které nám usnadní manipulaci a přípravu pokrmu – obracečky, kleště, teploměr, servírovací set apod.

Foto: archiv firem Campingaz, Weber, Pogra