Ale jak vybrat na bohatém trhu s domácími spotřebiči právě ten odšťavovač, který doma nejvíce oceníte a využijete? V prvé řadě je nutné zodpovědět si několik otázek, aby vám byl přístroj, který si pořídíte, ušitý přímo na míru.
Pokud se chystáte odšťavovač pouze citrusy, postačí vám klasický citrusovač. Ten obyčejný mechanický má doma zřejmě každý, na trhu však dnes za příhodné peníze pořídíte i jeho elektrickou verzi, se kterou je mačkání citrusových plodů mnohem pohodlnější a rychlejší. Nejlevnější lisovače pořídíte už od 300 korun, ty dražší s větší výkonností vás vyjdou na 1000 - 1500 korun.
Pro náročnější hospodyňky, které se chystají vyrábět jinou než pomerančovou, grepovou nebo citronovou šťávu, je však nezbytné pořídit přímo odšťavovač, který už vyjde od 800 Kč dráže, cena za komerční přístroje však šplhá dokonce až ke 100 tisícům. Běžné domácnosti však postačí přístroj okolo 2000 korun.
I tady je tedy nezbytné před koupí promyslet některé detaily, a to zejména podle toho, jaké konkrétní potraviny budete chtít (například podle sortimentu, který vám roste na zahrádce) odšťavovat. U každého přístroje by mělo být v návodu uvedeno, na jaké druhy ovoce a zeleniny daný přístroj je či není vhodný. Díky návodu také zjistíte, že mnoho odšťavovačů má dokonce navíc některé jiné funkce, například krouhání nebo mletí.
Důležité je si také vybrat, zda chceme lis nebo odšťavovač, který funguje na principu hydraulické či odstředivé technologie. Všechny typy mají své plusy a mínusy, obecně je už předem částečně dáno, co bude díky své technologii přístroj umět, záleží však samozřejmě na jednotlivých výrobcích. Jaký je tedy mezi nimi rozdíl?
Lisy používají ve většině případů technologii "twin gear", kdy dvě do sebe vzájemně zapadající ozubené části pomocí nízkých otáček přímo lisují vložené suroviny, a to bez jakéhokoliv tepelného nebo mechanického poškození šťávy.
Odšťavovače využívající hydrauliku nejprve pomocí tlaku veškeré suroviny naporcují a následně drť protlačují přes nerezové síto, které oddělí šťávu od vlákniny.
Hydraulické odšťavovače dokážou vyrobit i zmrzlinu, omáčku nebo povidla, což odstředivé přístroje neumí. U těch jsou potraviny nejprve nakrouhány a poté rozprostřeny na otočném sítu, přes které je šťáva protlačována a vláknina odhazována do sběrného koše. Kvůli příliš rychlým otáčkám se u těchto pomocníků snižuje trvanlivost a kvalita šťávy. Podrobné srovnání a popis jednotlivých přístrojů najdete na stránce věnované přímo problematice odšťavovačů a jejich distribuci (www.odstavnovace.cz).
Další věc, kterou bychom měli zvážit, je výkonnost přístroje (příkon, počet otáček atd.). Čím slabší bude mít motor, tím menší bude výtěžnost šťávy, nehledě na to, že leckdy je u takových odšťavovačů nutné před jeho použitím kusy ovoce a zeleniny nakrájet na malé kousky.
U některých přístrojů je navíc nutné použít jej vždy jen určitou dobu (například několik minut) a dodržovat mezi odšťavováním pauzy. Proto, chystáte-li se zpracovat celou úrodu jablek v sadu svém i souseda, není takový přístroj příliš vhodný. Ovšem na druhou stranu pozor, se zvyšujícím se výkonem se většinou (nebývá to však pravidlo), zvyšuje i hlučnost. A nasnadě je také podívat se, jak se přístroj čistí, zda se dá snadno rozebrat a složit, případně umýt v myčce nádobí.
Jak tedy sami vidíte, nákup kvalitního odšťavovače, se kterým budete maximálně spokojeni, je trochu věda. Není tedy radno přípravu před nákupem podcenit. Mohlo by se vám lehce stát, že budete mít doma najednou přístroj, který bude umět ty samé věci jako váš kuchyňský robot, ale nebude mít funkci, kterou byste naopak nejvíce ocenili. A určitě se nevyplatí šetřit! Méně výkonný odšťavovač totiž znamená více odpadu - a pokud budete ovoce a zeleninu na šťávy kupovat, ve finále se vám levný nekvalitní přístroj setsakramentsky prodraží.
Autor: efa
Články s podobnou tématikou
Dokonalé chlazení
Malý, ale šikovný
Zázrak jménem mikrovlnná trouba
Trendy v kuchyni - varná deska