A jak k tomuto špenátovému omylu vlastně došlo? Naprosto jednoduše. Při analýze a výpočtu obsahu železa ve špenátu se totiž vědci dopustili matematické chyby a posunuli desetinnou čárku o jedno místo směrem doleva. A tak se lidé několik let domnívali, že tmavě zelené listí obsahuje desetkrát více železa, než v něm skutečně je.
Špenát navíc obsahuje poměrně vysoké množství kyseliny šťavelové, která vstřebávání železa do organismu zhoršuje. Vzhledem k tomu, že kyselina šťavelová znesnadňuje i vstřebávání vápníku, by ho například vůbec neměli konzumovat lidé s ledvinovými kameny a jinými podobnými zdravotními obtížemi.
Ovšem i přes tento fakt a skutečnost, že lepším zdrojem železa než špenát je některé ovoce nebo jiná zelenina, je špenátové listí rozhodně zdravé a je vhodné si alespoň jednou týdně nějaký pokrm se špenátem dopřát! Obsahuje totiž jiné zásadní látky a vitamíny, které jsou důležité pro lidský organismus. Jedná se zejména o vlákninu, kyselinu listovou, vitamín C, lutein, draslík nebo betakaroten.
V našich obchodech se špenát dá koupit ve dvou formách - buď jako čerstvé listy nebo listové růžice nebo jako zmrazený polotovar, který už nezřídka bývá také ochucen smetanou nebo česnekem. Chutnější, ale zároveň i dražší bývá špenát listový nebo sekaný oproti špenátu jemně pomletému.
Většina lidí zná špenát pouze uvařený s česnekem, vejcem a smetanou, který se servíruje k masu či volskému oku a s knedlíky nebo bramborami. Tato zelenina má ovšem mnohem širší uplatnění. Dá se zapékat s těstovinami, výtečně chutná třeba v kombinaci s grilovaným lososem a oblíbený je také coby náplň listových závinů nebo jiného pečiva.
Špenátový závin
Suroviny na čtyři menší záviny:
1 balení listového těsta studeného či zmraženého, 1 balíček zmraženého listového špenátu, 100 g tvrdého sýra (Eidam), 100 g šunky/salámu, 2 vejce, sůl, pepř, koření Harmonie chutí nebo Aromat, sušený česnek, olej
Postup:
Na pánev nalijeme pár kapek oleje a vsypeme na kostičky nakrájenou šunku či jiný měkký salám. Poté, co se šunka lehce osmahne, vysypeme na pánev zmražený listový špenát, osolíme, okořeníme Harmonií chutí či Aromatem, přidáme trochu sušeného česneku a necháme chvíli dusit, než se špenát rozmrazí a začne vařit. Až špenát zavaří, přidáme do něj jedno vejce a pořádně promícháme a na závěr do směsi vmícháme na kostičky nakrájený tvrdý sýr, nejlépe Eidam. Lehce promícháme a odstavíme na chvíli vychladnout. Zatímco špenátová směs chladne, rozdělíme listové těsto na čtyři stejnoměrné díly a postupně každý z nich rozválíme na troše hladké mouky na obdélník a troubu mezitím předehřejeme na 150 stupňů. Na každý vyválený obdélník naklademe čtvrtinu špenátové směsi a zavineme. Těsto slepíme žloutkem z druhého vejce, a tím potřeme také povrch závinu. Všechny vyrobené kousky pak buď po dvou nebo rovnou po čtyřech naklademe na plech vyložený pečícím papírem a dáme péci na cca 20 až 30 minut. Závin necháme vychladnout a servírujeme nakrájený na proužky jako klasický jablečný závin k snídani či svačině. Chutné je ho těsně před konzumací lehce ohřát v mikrovlnné troubě.
Autor: efa