Velikonoční beránek z pomazánkového másla

Potřebujeme: 1 pomazánkové máslo, 200g mletého cukru, 2 vejce, asi 4 lžíce mléka, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, tuk, strouhanku na vysypání formy

Postup: Žloutky s cukrem ušleháme do pěny, postupně přidáváme pomazánkové máslo a mléko. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec ještě vmícháme sníh z bílků. Formu na beránka vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a naplníme připraveným těstem. Pečeme při 170 stupních po dobu 30 minut. Upečeného beránka ponecháme ve formě a poté, co trochu vychladne, jej opatrně vyklopíme na plech. Nakonec jej posypeme moučkovým cukrem.


Foto: Korunní cukr

Čokoládové velikonoční hnízdo

Těsto: 4 vejce, 100 g cukru krupice, 60 g hladké mouky, 50 g hrubé mouky, 4 lžičky oleje, 50 g kakaa
Krém: 2 kelímky smetany na šlehání, 50 g nugety, 120 g čokolády na vaření.
Zdobení: 100 g čokolády na vaření, 50 g kakaa, potravinářské barvivo a velikonoční marcipánové ozdoby

Postup: Bílky vyšleháme s cukrem, lehce přimícháme žloutky s olejem a nakonec přidáme hladkou a hrubou mouku s kakaem. Pečeme v kulaté formě asi 30 minut při 180 stupních. Hotový korpus vykrojíme (vydlabeme) do tvaru hnízda. Ušleháme si smetanu, lehce jí smícháme s rozpuštěnou čokoládou a nultou. Tímto krémem namažeme celé hnízdo, podle chuti je možné pokapat ještě alkoholem nebo šťávou z kompotu a necháme ztuhnout. Zbylý krém využijeme na potření povrchu dortu, který pak polepíme hoblinkami čokolády a zaprášíme kakaem. Dovnitř vložíme například žluté marcipánové kačenky nebo vajíčka z marcipánu.

Hovězí rolády s velikonoční hlavičkou

Potřebujeme: 4 plátky hovězího masa, 100g uzeného masa, 200g mletého vepřového masa, 2 housky, 2 vejce, 50g másla, 1 lžíci hladké mouky, listový špenát nebo kopřivy, muškátový květ, sůl, pepř

Postup: uvaříme uzené maso, nakrájíme na kostičky a 2dcl vývaru si odložíme stranou. Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenými houskami, uzeným masem, rozšlehanými vejci, vývarem, listy špenátu nebo kopřiv a kořením. Plátky hovězího masa naklepeme, osolíme, opepříme, rozdělíme na ně nádivku, zatočíme a zpevníme motouzem. Dáme do pekáče, poklademe máslem a za stálého podlévání pečeme. Po upečení odebereme šťávu, zaprášíme moukou a povaříme. Podáme s rýží a salátem.

Sicilská velikonoční buchta

Těsto: 3 vejce, 400g hladké mouky, 300g moučkového cukru, 100g másla, 1 prášek do pečiva.
Náplň: 400g tvarohu, 100g hořké čokolády, 100g kandovaného ovoce, 100g broskvové marmelády, špetku skořice a celé neloupané mandle na ozdobení

Postup: z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, které dáme alespoň na hodinu do ledničky. Poté jej rozdělíme polovinu, jednu část vyválíme a umístíme do vyššího pekáčku nebo na plech. Plech nemažeme, lepší je použít pečící papír. Těsto by mělo na okrajích plech trochu přesahovat, protože se později bude spojovat s horní částí. Kandované ovoce i čokoládu nakrájíme na malé kousky a smícháme společně s tvarohem a marmeládou. Tuto náplň natřeme na těsto, vyválíme druhou polovinu těsta a tou náplň přikryjeme. Horní a dolní část těsta na okrajích spojíme. Navrch poté rovnoměrně rozložíme mandle. Troubu si rozehřejeme na 220 stupňů, ale poté pečeme po dobu 25-30 minut na 200 stupňů.

Velikonoční špenátové omelety

Potřebujeme: 2 hrsti čerstvých (případně mražených) špenátových listů, 4 vajíčka, mléko, hladkou mouku, sůl, olej na smažení.

Postup: z uvedených surovin připravíme klasické palačinkové těsto, kde však použijeme více vajíček a navíc přidáme ještě povařené špenátové listy. Osolíme jen špetkou soli a smažíme na obou stranách dozlatova. Hotové omelety je možné podávat s nastrouhaným sýrem, nebo osolenou zakysanou smetanou, vhodnou přílohou je zeleninový salát.

Vídeňské velikonoční kuře

Potřebujeme: celé kuře, tuk, 1 cibuli, půlku masoxu, sůl
Nádivka: 150g drůbežích jater, 60g tuku, 2 cibule, 3 vejce, 150g strouhanky, 2 lžíce sladké smetany, petrželku, sůl a pepř

Postup: Z uvedených ingrediencí si připravíme nádivku. Na rozpuštěném tuku zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájená předem osmažená drůbeží játra. Vychladlá játra drobně nasekáme, přidáme strouhanku, žloutky, smetanu, lžíci sekané petrželky nebo libečku (mohou být i sušené), osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Touto nádivkou naplníme osolené kuře. Kuře zašijeme, vložíme na část tuku a zbylým polijeme kuře na povrchu. Pečeme cca 10-15 minut, posléze přidáme pod kuře a kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme vodou a rozpuštěným masoxem nebo vývarem a za občasného polévání kuřete šťávou pečeme doměkka. Kuře naporcujeme a podáváme přelité vysmaženou šťávou. Jako příloha se hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.

Kopřivová nádivka

Potřebujeme: den staré pečivo (8-10 ks), 6 čerstvých vajec, 2 plné hrsti čerstvých nasekaných kopřiv, 400 g vařeného uzeného, muškátový oříšek, sůl, hrst mandlí, 50 g rozpuštěného másla.

Postup: pečivo nakrájíme na kostičky a dáme do větší mísy. Přidáme žloutky, nasekané kopřivy, rozpuštěné máslo, nastrouhaný muškátový oříšek a sůl. Vše pečlivě promícháme. Uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme do mísy k pečivu. Vývar z uzeného masa použijeme ještě na případné zvlhčení pečiva. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a ten přimícháme k ostatním surovinám. Vše pak dáme do pečlivě vymazané formy či na plech a vršek nádivky posypeme nakrájenými mandlemi. Pečeme asi 45 minut, hotovou nádivku poznáme podle její pevnosti a zlatavého povrchu.

- jpa -