Navíc tento „chytrý“ materiál můžete používat jak v mikrovlnné troubě, tak ho vkládat do myčky nebo mrazáku, téměř nic mu neuškodí. Z ekologického hlediska je nádobí z varného skla naprosto nezávadné a recyklovatelné. Při vaření ve varném skle máte možnost sledovat přípravu pokrmu po celou dobu jeho vaření či pečení. Je mnohem hygieničtější než ostatní druhy nádobí, lze v něm pokrmy podávat přímo na stůl a déle udrží teplo.
Co nádoba z varného skla vydrží?
Výrobci představují nové a nové výrobky, které díky nejmodernějším technologiím nabízejí opravdový komfort vaření a zároveň vycházejí vstříc i požadavkům na šetrnou a zdraví prospěšnou přípravu surovin.
Například výrobky Simax prokazují v Mohsově stupnici vrypové tvrdosti skloviny stupeň 6, přípustné namáhání v tahu pak je 3,5 MPa, v ohybu 7 MPa a v tlaku dokonce 100 MPa. Ovšem pozor! I při všech těchto úžasných hodnotách stále platí, že i s varným sklem se musí zacházet opatrně, protože každé sklo je náchylné k prasknutí vlivem tlaku, odření nebo nárazu. Nikdy ho nestavíme na přímý oheň, ale podkládáme drátěnou síťkou nebo kovovou podložkou. Horké nádobí nesmíme stavět na studený a mokrý povrch, jinak praskne. Při pečení v něm nepodléváme maso studenou vodou, ale teplou nebo alespoň vlažnou. Také musíme počítat s tím, že sklo jako dobrý vodič tepla se hodně zahřívá a pro manipulaci s nádobím z varného skla je potřeba používat chňapky.
Spolehlivou tepelnou odolnost udává Simax až do 300 °C, což je pro běžnou přípravu pokrmů více než dostatečné. Výrobce borosilikátového skla Bodum dokonce uvádí, že jeho výrobky odolají teplotám od –30 do +530 °C. Z borosilikátového skla jsou i výrobky Pyrex. Obecně cizí výraz „pyrex“ znamená varné – velice odolné sklo. Do trouby a mikrovlnných trub je na trhu řada misek, rendlíků a pekáčů z pyrexového skla, které dobře odráží teplo zpět do nádobí a tím se proces vaření a pečení urychlí.
Varné sklo má své nepochybné klady. Nepřijímá pachy a je odolné vůči kyselinám. Příliš se však nekamarádí s plamenem, při vaření na plynu se doporučuje použít speciální plotýnku. Hodí se na elektrické hořáky i keramické varné desky. Sklo ovšem není kov – a proto jej nelze používat na indukční desky.
Veškeré nádobí z varného skla se snadno čistí buď ručně či v myčce. Varné sklo je hladké a neporézní, dokonale průhledné a čiré. Výrobky z varného skla jsou chemicky stálé a vyznačují se vysokou odolností proti účinku vody, vodní páry, kyselin, roztoků solí a alkálií. Dále jsou velice šetrné k životnímu prostředí, protože jejich výroba není příliš náročná a sklo je také snadno recyklovatelné.
Kolik zaplatíte?
Nejčastěji se využívají nádoby z varného skla při pečení a zapékání. Na trhu najdete řadu skleněných hrnců a za přijatelné ceny. Například nejmenší kulatý pekáč s víkem od Simaxu (0,7 l) vás přijde něco málo přes sto korun. Větší rodinné obdélníkové pekáče (2,5 – 3,5 l) stojí minimálně 300 Kč. Za skleněnou čajovou konvičku z kvalitního varného skla s plastovým víčkem a vkládací louhovací nádobkou opatřenou sítkem podle velikosti obsahu zaplatíte od 300 do 600 korun. Za kvalitu se platí, a tak za nádobí z varného skla značky Bodum či Pyrex určitě zaplatíte více. Ceny zapékacích mís či pekáčů s poklicí se podle velikosti obsahu pohybují od 1 500 až do 3 500 korun.
Neváhejte a chvilky vaření si zpříjemněte s nádobím s varného skla. Užívá se většinou do pečicí trouby, ale některé druhy se mohou používat i na otevřeném ohni či elektrické plotýnce. Rozhodně se vždy seznamte se s doporučením výrobce. Každé nádobí z varného skla určené k vaření či pečení musí splňovat normy Evropské unie, které se týkají bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti. Každá hospodyňka kuchyňské nádobí z varného skla jistě ocení a bude se jí skvěle vařit. Skleněné nádobí vypadá dobře jak při stolování, tak v něm můžete bez obav uložit zbytky jídla do chladničky.
Autorka: Alexandra Rohanová
Foto: archiv firem