Jestliže chceme, aby naše potraviny byly co nejdéle čerstvé, uchovaly si svou svěžest a všechny potřebné vitamíny, měli bychom vyzkoušet vakuování, které revolučně mění způsob nákupu i uchovávání potravin. Pokud potraviny uchováváme ve vakuu, tedy bez vzduchu, dopřejeme jim mnohem delší trvanlivost. Ve vakuu můžeme uchovávat potraviny vhodné ke skladování ve spíži, v ledničce i mrazničce. Potraviny balené ve vakuu mají prodlouženou dobu skladovatelnosti oproti klasickému balení, v mrazničce místo 6 měsíců vydrží 2 až 3 roky (maso, zelenina, ovoce), v chladničce místo 1 týdne až 6 týdnů (uzeniny, sýry).

Aby se jídlo nekazilo

Za to, že se potraviny kazí, mohou chemické reakce, k nimž dochází při kontaktu potravin se vzduchem, teplotou, vlhkostí, nebo pokud jsou vystaveny účinku enzymů, růstu mikroorganismů, případně byly kontaminovány hmyzem. Tento proces je možné výrazně zpomalit právě jejich uložením do vakua. Když vakuujeme, tak snižujeme absolutní tlak vzduchu v daném obalu nebo nádobě a to tak, že odstraňujeme kyslík a prchavé látky. Právě kyslík obsažený ve vzduchu je hlavním viníkem, proč se potraviny kazí – způsobuje totiž oxidaci a ta zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších specifických vlastností potravin. Při vakuování zamezujeme rovněž růstu mikroorganismů, bujení bakterií a plísní. Čerstvé potraviny však obsahují také velké množství vody, která podporuje růst mikroorganismů, jež se mohou množit i bez přítomnosti vzduchu. Rychlé zkáze takovýchto potravin zamezíme jejich uchováním při nízkých teplotách. Díky vakuování nedochází ani k vysychání potravin či k vzájemnému přenosu pachů.


Svářečka folíí a vakuovačka FoodSaver

Pozor na bakterie!

Některé bakterie se mohou množit za přítomnosti vzduchu i bez něj. Velmi nebezpečným druhem bakterie je například Clostridium Botulinum, které se daří v prostředích bez obsahu kyselin i bez kyslíku, a všude, kde jsou vystaveny teplotám dlouhodobě přesahujícím 4°C. Tato bakterie tedy ohrožuje potraviny s nízkou kyselostí, což je červené maso, drůbež, ryby, mořské plody, vejce, houby i zelenina. Ohroženy jsou však také potraviny se střední úrovní kyselosti, což jsou prakticky veškeré druhy zeleniny a spousta druhů ovoce - rajčata, cibule, červené papriky, fíky či okurky. Abychom předešli kontaminaci potravin s touto bakterií, je třeba podniknout mnohem důmyslnější kroky pro jejich uchovávání, než je chlazení nebo zamražení. V tomto případě přichází na řadu vakuová svářečka, která je dokáže uchovat na mnohem delší dobu.

Co je vakuovací svářečka?

Vakuová svářečka je ideálním pomocníkem, pokud chcete, aby vaše potraviny byly zdravější, čerstvější a udržely si svou kvalitu. Umožňuje dlouhodobé a ekonomické skladování potravin i předmětů. Je vybavena profesionální silnou drážkovanou fólií, díky které je možné dokonale odsát vzduch a vytvořit tak pevný vzduchotěsný spoj. Při jedné operaci svaří a oddělí sáček. Sáčky vyrobené z této drážkované fólie je možné umývat a používat opakovaně. Výhodou je také fakt, že se zmrazené potraviny mohou v této fólii vařit ve vodě, ale i rozmrazovat či ohřívat v mikrovlnné troubě. Fólie jsou rovněž vhodné i na marinování – čerstvý steak máte naložený do 30 minut. Stačí maso s marinádou vakuově uzavřít a dát chladit do ledničky. Potraviny budou stejně chutné, jako byste je marinovali den dopředu.


Vakuová svářečka folií s bohatých příslušenství Concept Fresh

Bohaté příslušenství vakuových svářeček

Vakuovací svářečka bývá dodávána s několika sáčky určenými pro vakuování, ale je možné k ní sehnat ještě spoustu dalšího příslušenství, jako jsou folie pro vakuování, vakuovací dózy nebo vakuovací zátky na víno. V dózách, z nichž svářečka odsaje vzduch pomocí hadičky, je možné uchovávat nejen zeleninu, ale také suché potraviny, jako je káva, rýže, mouka, sušenky, těstoviny a spousta dalšího. Jednocestným ventilem se vzduch odsaje a silikonové těsnění zabrání jeho opětovnému nasátí. Potraviny jsou tak perfektně chráněny před vlhkem. Vakuovací svářečka vám však skvěle poslouží nejen při uchovávání potravin, ale také v případě, že potřebujete ochránit například nějakou menší elektroniku před vlhkem. Můžete si takto na cesty zatavit například mobilní telefon nebo fotoaparát. A můžete si být jisti, že se k němu déšť určitě nedostane.

Na českém trhu se dnes můžete setkat s vakuovacími svářečkami několika značek. Velmi oblíbená je například svářečka Bionaire FoodSaver V2860, Concept Fresh VA0010 nebo vakuová balička Futura - Magic Vac od výrobce Flaemnuova je pak k dostání za cca 4200 Kč.

- jap -

Foto: archiv firem