Gril na dřevěné uhlí

S nadsázkou ho můžeme označit jako otce všech zahradních grilů. Maso, grilované na otevřeném ohni, má nezaměnitelnou chuť. Grily se dělí do dvou kategorií: otevřené a uzavřené. Otevřené grily patří k jednodušším a cenově dostupnějším. V podstatě se jedná jen o nádobu, do které nasypete dřevěné uhlí, nad kterým je grilovací mřížka. Takový gril poslouží spíš pro nárazové grilování párkrát do roka. Protože je gril otevřený, může vítr rozfoukávat popel a také se špatně reguluje teplota uvnitř grilu. To pravé grilování začíná s uzavíratelným grilem. Poklop uvnitř udržuje stabilní teplotu a maso se propéká i z vrchu. Protože vzduch je dovnitř pouštěn pouze skrz mřížku sání, dá se mnohem lépe regulovat proces hoření a nehrozí zbytečné rozfoukávání žhavých uhlíků. Některé poskytují dvě nezávislá topeniště, takže například zeleninu a maso můžete grilovat odděleně.

Plynový gril

Podobně jako u grilů na dřevěné uhlí, využívají ke grilování otevřený oheň. Ten opéká maso přímo na roštu, nebo pod ním rozžhaví lávové kameny. Na rozdíl od grilů na uhlí nevzniká při hoření žádný kouř a maso i grilování je zdravější. Na druhou stranu jste ochuzeni o tu pravou chuť kouřem grilovaného masa. To se dá vykompenzovat dřevěnými třískami na roštu, nebo nádržkou s vodou a bylinkami. Největší výhodou plynových grilů je okamžitý start. Jsou rozpálené a připravené ke grilování prakticky ihned. Plynové grily fungují na propan butanové lahve, které váží několik kilogramů, myslete tedy na obtížnější manipulaci s grilem. Grilování na plynu je čisté, rychlé a snadné na obsluhu.

Elektrický gril

Nejlepší možnost, pokud chcete grilovat v bytovém domě, na balkoně nebo terase. Elektrický gril stačí připojit do zásuvky a topné těleso se během několika minut postará o rozpálení grilovacího roštu. Výhodou těchto grilů je to, že neprodukují žádný kouř a nepracují s otevřeným ohněm. Můžete je dokonce používat v interiéru po celý rok.

Při nákupu grilu nezapomeňte na příslušenství, jako jsou grilovací misky (zabrání kapání omastku do topeniště), grilovací jehly a obracečky, nebo ocelový kartáč pro očištění roštu. Zajímavé příslušenství patří i grilovací pánve a wok na zeleninu, které mají perforované dno. Pokud se chcete věnovat grilování jen nárazově, vyberte si některý z přenosných, nebo jednorázových grilů.

- PR článek -