Štědrovečerní tabuli si bez kapra a bramborového salátu v našich končinách zkrátka neumíme představit. Stejně tak jako se liší způsob přípravy bramborového salátu v různých zemích světa, tak se liší i v různých rodinách. A právě na ten svůj recept nikdo nedá dopustit. Každý má své ingredience, bez nichž by bramborový salát nebyl bramborovým salátem. Někdo během Vánoc na linii příliš nehledí a tak si dopřává bramborový salát s majonézou, jiní zase raději volí zakysanou smetanu a snaží se i během svátků jíst zdravě. Jednotlivé ingredience se zkrátka různě obměňují a fantazii se při přípravě bramborového salátu rozhodně meze nekladou. Co takhle pro jednou zkusit trochu změnit tradiční menu a překvapit strávníky takovým bramborovým salátem, který ještě nejedli? Pokud byste chtěli letos trochu experimentovat a vyzkoušet něco nového přinášíme vám pár receptů na tradiční a méně tradiční bramborové saláty.
Staročeský bramborový salát
Potřebujeme: 500 g brambor, 5 kyselých okurek, 1 větší jablko, 4 vařená vejce, 5 slanečků, 2 lžíce kapary, 2 cibule, sůl, pepř, citron, petrželka + 2 žloutky, 250 ml oleje, špetku soli a několik kapek octa nebo citronové šťávy na majonézu
Postup: Nejdříve si připravíme majonézu a to tak, že do žloutků pomalu vmícháváme sůl a po kapkách přiléváme olej. Když začne majonéza houstnout, začneme přidávat olej po lžičkách a třeme do úplného zhoustnutí. Následně do majonézy přidáme několik kapek octa nebo citronové šťávy. Jakmile máme majonézu hotovou, uvaříme v osolené vodě brambory ve slupce. Po změknutí je necháme vychladnout a poté oloupeme a nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme i okurky a oloupané jablko. Nasekáme slanečky, kapary a cibuli. Uvaříme si vejce natvrdo, následně vejce oloupeme a nakrájíme nadrobno. Všechny nakrájené ingredience přidáme k bramborám a zalejeme majonézou. Dobře zamícháme, osolíme, opepříme a okyselíme citronem dle chuti. Poté dáme bramborový salát odležet na několik hodin do lednice. Před podáváním dochutíme salát petrželkou.
Domácí bramborový salát s tatarkou
Potřebujeme: 500 g salátových brambor, 1 mrkev, půlka celeru, malá cibule, konzerva sterilovaného hrášku, větší kyselá okurka, malou sklenici tatarské omáčky, pepř, sůl
Postup: V osolené vodě si uvaříme brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Očistíme si mrkev a celer a dáme vařit do slané vody (každou ingredienci do samostatného hrnce). Mrkev i celer vychladíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme k bramborům, stejně tak jako najemno nakrájenou cibulku a sterilovaný hrášek. Přistrouháme také kyselou okurku. Ke směsi přilijeme trochu vodu, ve které se vařil celer a také trochu nálevu z okurek – salát se tím osolí a okyselí. Na závěr vmícháme tatarskou omáčku, nebo majonézu. Vše dobře promícháme, opepříme dle chuti a je-li třeba, tak i přisolíme. Hotový bramborový salát necháme odležet v lednici.
Zdravý bramborový salát
Potřebujeme: 250 g zakysané smetany (light), 1 - 2 lžíce octa, balíček mražené zeleniny, 1 lžíci olivového oleje 500g brambor, 200 – 250 g bílého jogurtu, 1 větší nebo 2 menší cibule, čerstvou paprika, pepř, sůl, cukr, případně lžičku hořčice a kvalitní majonézy na dochucení.
Postup: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a pomocí mřížky nebo nože je nakrájíme na malé kousky. Jemně nakrájenou cibulku necháme zesklovatět na malém množství oleje, mraženou zeleninu uvaříme na skus. Cibulku a zeleninu přidáme k nakrájeným bramborám, doplníme rozkrájenou menší paprikou a vše lehce promícháme. V další misce si rozmícháme jogurt se zakysanou smetanou se lžící majonézy, ochutíme octem, cukrem, pepřem a solí. Připravili jsme si tak zálivku, kterou promícháme s připraveným bramborovým salátem. Mísu se salátem vložíme do lednice a necháme odležet. Při podávání můžeme dozdobit proužky čerstvé papriky.
Bramborový salát s chřestem
Potřebujeme: 500 g brambor, 2 lahůdkové cibule, 2 chřesty, zeleninovou směs do salátů, 2 velké kyselé okurky, ½ -1 červená kapie, 1 malou konzervu hrášku, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 lžíci cukru, sůl, 200 ml majonézy, 3 vrchovaté lžíce husté zakysané smetany, pažitku, šafrán a půl kostky masoxu.
Postup: Uvaříme vejce natvrdo, brambory ve slupce a oloupaný chřest. Brambory nakrájíme na kostky a přidáme k nim nakrájená vejce, vychladlé nakrájené chřesty (vodu nevyléváme), zeleninovou směs, na kostičky nakrájené okurky, kapii, hrášek (bez nálevu) a nadrobno nakrájené cibulky. Ve 100 ml vývaru, který nám zbyl po vaření chřestu přidáme masox a povaříme. Jakmile vývar vychladne, nalijeme jej na brambory a přidáme majonézu, kysanou smetanu a šafrán. Nakonec dochucujeme solí, cukrem, zasypeme pažitkou a promícháme.
Netradiční bramborový salát se zelím
Potřebujeme: 500g brambor, 200g kysaného zelí, 1 cibule, 100g nakládaných žampionů, 100g šunky, 1 hermelín, 1 kelímek bílého jogurtu, 3 stroužky česneku, sůl a pepř.
Postup: Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno překrájené a vymačkané zelí, posekanou cibuli a žampiony a na tenké nudličky nakrájenou šunku. Na hrubém struhadle nastrouháme hermelín, který také společně s jogurtem a utřeným česnekem přidáme do směsi. Osolíme a opepříme, vše dobře promícháme a necháme alespoň 2 hodiny uležet. Tento bramborový salát je vhodný nejen jako příloha k rybám, ale i jakémukoliv jinému masu.
Bramborový salát s olivami a řepou
Potřebujeme: 800 - 1000 g vařených brambor, 1500 g červené řepy, jarní cibulku, 4 – 5 rajčat, 4 – 5 stroužků česneku, 150 g oliv, olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř
Postup: Uvařené brambory oloupeme, pokrájíme a promícháme s doměkka uvařenou červenou řepou, kterou stejně jako brambory pokrájíme na kostičky. Do směsi přidáme i nakrájenou jarní cibulku. Rajčata musíme spařit a odstranit z nich slupku i pecky. Poté je nakrájíme na kostičky a přidáme k nim olivy. Směs přimícháme k bramborám, řepě a cibulce. Smícháním soli, pepře, octa, olivového oleje a prolisovaného česneku si vytvoříme zálivku na brambory. Přidáme do salátu, promícháme a bramborový salát je hotov.
- jpa -