Design láká a prodává
Úroveň českých elektrospotřebičů v posledních letech vzrostla nevídaným tempem. Co se týče kvality, jsou to mnohdy kousky, které předčí své dovozové sousedy. Přesto stále více výrobků má původ v cizině a kupujeme si je často především kvůli značce, materiálu a hlavně atraktivnějšímu designu.
Klasický opékač chleba známe už z 30. let minulého století. Jeho dnešní mladší nástupce – topinkovač mívá zpravidla příkon 600 W až 1400 W a má spoustu vychytávek jako je například rozmrazování nebo nástavec pro rozpékání pečiva. Toustovače jsou obvykle vybaveny funkcí stop, jejich kryty jsou tepelně izolované, přičemž drobky z pečiva padají rovnou do připravené zásuvky. Topinkovače vyšší třídy disponují navíc elektronickým řízením doby opékání, mají navíječ kabelu, pojistku vypínače a plynule nastavitelný stupeň opečení.
Například topinkovač Catler TS 4010 vám pro skvělé křupavé topinky sám odpočítá zbývající čas na LCD displeji. Disponuje řadou zajímavých funkcí jako je například nastavení intenzivnějšího opečení anglických lívanců a rozkrojených žemlí z jedné strany, elektronické nastavení stupně opečení v rozsahu 1 až 9 nebo systémem automatického centrování pro rovnoměrné opečení. Chytrý přístroj pořídíte v internetovém obchodě za 1 700 korun.
Věčně spěchajícím jedincům se bude spíše hodit opékač topinek Philips HD 2686/30 s výjimečně širokými otvory pro jakýkoli typ chleba. Jeho výhodou je příkon 1500W pro velmi rychlé toastování. Rychlého pomocníka koupíte na internetu za 1 520 Kč včetně DPH.
Kdo si potrpí na estetiku a design měl by vybírat u zavedených značek. Takový topinkovač DeLonghi CT 021 vyvedený v atraktivním stylu se zakulaceným tvarem typickým pro 60. léta minulého století bude určitě skvělým doplňkem moderní kuchyně. Má příkon 800 W a progresivní elektronické řízení opékání včetně pozice „extra zdvih“, která umožňuje jednoduché vyjmutí malých krajíčků. Je dodáván s nahřívačem pečiva. Tento designový kousek pořídíte v internetových obchodech asi za 1 500 korun i s DPH.
Komfort s vyšší kvalitou
Flexibilnější variantou toustovače je sendvičovač nebo také vaflovač. Tento typ elektrospotřebičů není orientován jen na pečivo, ale opéká, dusí, případně griluje také maso, uzeniny, sýry nebo zeleninu. Moderní pomocníci mají dvě plotýnky s teflonovým povrchem v nejrůznějších tvarech včetně srdíček. Konečná podoba takového toustíku nejen esteticky lahodí oku, ale taky se zásluhou nepřilnavého povrchu nepřipalují a nelepí. Dnes už takový přístroj připraví vaječné omelety, opeče salám nebo sýr, umí připravit sladké vafle.
Běžné typy sendvičovačů už by měly mít výměnné plotýnky a bezpečnostní signalizaci. Zpravidla se při zapnutí rozsvítí červená kontrolka, která se pak sama vypne, když je dosaženo správné teploty. Novější přístroje už mají digitální budík, který po vypršení nastaveného času zařídí, aby byl elektrospotřebič vypnut.
Co můžeme připravit?
Základem celého pečení je, aby byly sendviče potřené olejem nebo máslem, a taky plotýnka by měla být slabě potřena tukem. Toasty je možné plnit vším podle vlastní fantazie a oblíbených ingrediencí členů domácnosti nebo případných návštěvníků.
Stále oblíbenější se stávají vafle nasladko. Těsto na vafle připravíme z mouky, másla, cukru, mléka, žloutků a vyšlehaných bílků. Těsto se pak už jen rozlije na rozpálenou plotýnku, kterou přiklopíme horním víkem. Sladkou pochoutku je možné mít na stole za pouhé 4 minuty. Neméně sladkou laskominou jsou plátky listového těsta naplněné marmeládou nebo tvarohem. Přiklopíte-li je druhou polovičkou listového těsta, dočkáte se pěkně nafouklých znamenitých zákusků.
S takovým pomocníkem vás zaručeně žádná nečekaná návštěva nepřekvapí. Na plotýnce moderního sendvičovače můžete servírovat na stůl pečené kuřecí maso či jiné grilované maso. Pokud máte rádi rychlou přípravu lehkého občerstvení, jistě by sendvičovač ve vaší kuchyni neměl chybět. Volské oko je v novém typu sendvičovače hotové za 4 až 6 minut, sendvič připravíte za 5 až 8 minut, za stejnou dobu nachystáte listové šátečky, sladké vafle jsou hotovy za 10 až 12 minut a grilování masa nebude delší než 15 minut.
Cenově dostupného užitečného pomocníka určitě stojí zato si pořídit.
-ar-
Foto: archiv firem