Tajemství výroby

Titanové nádobí se vyrábí odléváním směsí kovů nebo hliníku do předem připravených forem. Po odlití jsou prováděny velmi přísné zkoušky kvality. Pokud je polotovar schválen, je na něj za pomoci nano technologie a plazmové trysky nanášena vrstva titanu, která bývá velmi často tvrzena keramikou. Finální úprava probíhá formou broušení a začišťování, aby na nádobí nebyly patrné žádné nerovnosti. Každý kus se může pyšnit dnem o síle až deseti milimetrů. Takto silné dno zajistí dostatečný rozvod tepla po celé ploše hrnce nebo pánve a tím i rovnoměrné pečení a vaření. Uši a držadla jsou nejčastěji vyráběna z nerezu, nebo dřeva, stále častěji se ale objevuje i tvrzený plast, který je žáruvzdorný a nádobí tak lze používat bez obav i na pečení v troubě až do dvěstěšedesáti stupňů.

Vlastnosti, které vás přesvědčí

Nádobí, které se dostává ke spotřebiteli, je díky tomuto výrobnímu postupu velmi odolné a to jak vůči oděru způsobeným používáním jiných obraceček a vařeček než dřevěných nebo teflonových, ale také proti nárazu. Ani při několikerém pádu hrnce na podlahu nedojde k jeho zdeformování, vzniku hrbolů nebo odlupování povrchové vrstvy. Stejně tak drží nádobí tvar i při prudkém střídání teplot. Oceníte zajisté i nepřilnavost povrchu, která usnadňuje nejen vaření, ale také následné čištění. Díky antiadhezní vrstvě budete s titanovým nádobím vařit podstatně zdravěji, k přípravě pokrmů nespotřebujete buď vůbec žádné, nebo jen minimální množství tuku. Úsporu energie zaručuje silné dno a nejen to. Dno i zesílené stěny dokážou velmi rychle akumulovat teplo a to si následně i udržet. Při rozpálení a zahřátí hrnce tak můžete pokrm vařit při minimálním odběru energie, popřípadě dovařit i bez jejího přísunu úplně. Ušetříte tak nemalé částky, někteří výrobci udávají až šedesát procent z celkového množství spotřebované energie.

S titanovým nádobím se dá skvěle péct, zapékat, vařit nebo dusit, při práci s ním můžete používat bez obav kovové náčiní, obracečky i metly. Výrobci udávají dlouhou životnost, většinou až deset let, nicméně podle odborníků je o mnoho delší. Nespornou výhodou je, že se v průběhu let nijak nesnižují jeho vynikající užitné vlastnosti včetně antiadheze. S titanovým nádobím budou vaše pokrmy podstatně zdravější a lehčí. Překvapí vás také jeho poměrně nízká hmotnost. Nevýhodou jsou jen poněkud vyšší pořizovací náklady oproti třeba teflonovým nebo nerezovým pánvím a hrncům. Většinu titanového nádobí lze použít jak na plynové, elektrické, tak i sklokeramické desky. Některé z nich pak můžete směle využít i na indukci.

Kvalita především

Při výběru nového nádobí dejte velký pozor na kvalitu. Vždy nakupujte od renomovaných výrobců, kteří udávají dlouhou záruku a jejich výrobky jsou chráněny ochrannou známkou a pečetí kvality. Pod označením titanové nádobí totiž můžete koupit i nádobí, které má sice povrch ze směsi keramiky a titanu, ale při jeho výrobě byl použit jiný technologický postup, který je samozřejmě levnější a který nezaručuje takovou životnost. Vybírat byste měli jen hrnce a pánve se silným dnem. U slabého může dojít k deformaci a tím i ke zhoršení výhřevných vlastností, neboť hrnec nebo pánev již nepřiléhá těsně k plotně, tím se samozřejmě také zvyšují i energetické náklady na vaření.

 

Kvalitní titanové nádobí na náš trh dodává například firma Victoria Diamond, která je známá ruční výrobou, při níž jsou jednotlivé výrobky odlévány metodou gravitačního lití do připravené formy ze speciální slitiny. I díky tomu se všechny produkty pyšní opravdu dlouhou životností, oděruvzdorností, odolností proti nárazu a stálostí tvaru, jsou vhodné i na indukční vařiče. Hrnce lze použít k zapékání do trouby a to ve třídě Excelent až do dvěstěšedesáti stupňů. Za kvalitu si samozřejmě musíte zaplatit a to až kolem devíti tisíc korun za pánev s poklicí. Za sestavu Gargasystém, která umožňuje opravdu zdravé vaření v páře, zaplatíte od devatenácti tisíc korun. Ovšem máte jistotu kvality stvrzenou hned několika certifikáty.

Jestliže se vám zdá příliš mnoho investovat až desetitisíce do hrnců, pak se porozhlédněte po nádobí z dílny společnosti ETA. Za pánev se skleněnou poklicí zaplatíte od dvou a půl tisíce korun a za příznivou cenu dostanete kvalitní litou pánev s titanovým povrchem s antiadhezní úpravou. Robustní konstrukce zabraňuje jakýmkoliv deformacím a úchopy z tvrzeného plastu vydrží teplotu až 260 stupňů. Poklice je vyrobena z bezpečnostního skla s nerezovým proužkem, který zabraňuje stékání vody jinam, než zpět do hrnce a se speciálním otvorem. Skvělá je také možnost přikoupení skleněné nástavby na některé z titanových hrnců, díky níž budete moci používat hrnec jako parní. Při tomto způsobu vaření si potraviny uchovávají nejen svou barvu, ale také chuť i tvar. Samozřejmostí je pak uchování většiny vitamínů a minerálních látek. Nástavba obsahuje dva kusy, takže můžete vařit více potravin najednou a pořídíte jí za zhruba 1500 korun. K sehnání jsou i výhodné sety.

Údržba je snadná

Údržba a péče o titanové nádobí je víc než snadná. Lze je jednoduše mýt v myčce na nádobí ovšem za použití šetrných mycích přípravků a nedoporučuje se překračovat šedesátistupňovou teplotu vody. Stejnou službu vám samozřejmě udělá i obyčejná houbička na nádobí a saponát, ale vystačíte si i s papírovou utěrkou. Odborníci, především ti z řad kuchařů jsou přesvědčeni, že správná péče o pánev spočívá v jednoduchém vytření papírovou utěrkou a následném promazání kapkou oleje.

Připravila: Petra Martišková

Foto: archiv firmy Viktoria Diamond