Těstoviny prý byly vynalezeny v Itálii ve 13. století, některé prameny však hovoří o tom, že je znali už tisíce let před naším letopočtem Číňané. Ať už to je tak či onak, dnes je "pasta" považována vedle pizzy za italské národní jídlo, těstovin se tady vyrábí okolo tří až čtyř set různých druhů a každý Ital jich zkonzumuje v průměru asi třicet kilogramů ročně.

A tak není divu, že když člověk přijde do pizzerie, pomalu se v nepřeberném množství názvů ani nevyzná. Pozná tak maximálně špagety nebo makaróny, ale názvy jako fettuccine, fusilli, farfalle, cannelloni nebo ravioli mu splývají v jeden druh. Vedle různých tvarů se těstoviny dělí i podle dalších charakteristik.

Některé jsou vyráběny strojově, jiné podomácku, jedny jsou určeny do polévek, jiné do hlavních pokrmů či salátu, některé jsou vaječné a jiné bezvaječné. Těstoviny mohou být také celozrnné nebo obarvené - zelené špenátem a oranžové paprikou či mrkví a konečně také třeba plněné.

I díky této rozmanitosti se těstoviny dají připravit na několik způsobů - mohou se podávat naslano či nasladko, mohou se servírovat pouze vařené s různými přísadami, třeba s rajčaty, se smetanou nebo s pestem, dají se zapékat a dají se použít také coby základ zeleninového salátu. Fantazii se meze nekladou.

Jedná se o lehké jídlo, které je zároveň velice levné a jeho příprava je naprosto jednoduchá. Vedle toho jsou těstoviny také výživné, obsahují několik vitamínů a minerálů a také hodně vlákniny. Energetická hodnota 10 dkg těstovin je 350 kalorií, což odpovídá zhruba jedné plechovce Coca Coly.

V těstovinách je 65% vody, 19% bílkovin, 10% tuku, 5% minerálních solí a 1% karbohydrátů, tedy modelový poměr toho, co bychom v potravě měli podle doporučení odborníků na výživu zkonzumovat. Takže pokud tak nečiníte, zařaďte do svého jídelníčku těstoviny alespoň třikrát týdně, jen pozor, ať je nerozvaříte, ale jsou spíše, jak říkají Italové, "al dente".

Autor: efa

Závěrem vám nabízíme malý slovníček alespoň těch základních druhů těstovin, abyste od sebe jednotlivé typy rozeznali:

Spaghetti - dlouhé tenké kulaté těstoviny
Maccheroni - kulaté duté těstoviny
Tortellini – prstýnky, půlměsíčky s náplní
Cannelloni – duté válečky
Farfalle – těstovinové mašličky neboli motýlci
Penne - krátké duté našikmo "sekané potrubí"
Fusilli – krátké spirály nebo vřetena
Lasagne – široké ploché pláty, většinou se zapékají
Penne – krátké duté těstoviny
Ravioli – plněné čtvercové taštičky
Tagliatelle a Fettuccine   – širší ploché dlouhé nudle

 

Mnoho receptů na přípravu těstovin hledejte v této sekci: Těstoviny a pizzy