Sušení ovoce, hub a zeleniny patří mezi nejstarší způsoby jejich konzervace. Nejenže se jedná o proceduru velmi jednoduchou, ale také velmi zdravou. Při sušení se nepoužívají žádné konzervační látky, barviva, ani cukr, a tak lze například sušené ovoce mlsat, i pokud si chceme udržet štíhlou linii. V ovoci, zelenině a houbách přitom zůstává i po usušení většina vitamínů, minerálů a vlákniny, pro které tyto potraviny sbíráme a konzumujeme.

Sušička ovoce je v podstatě velmi jednoduchý mechanismus. Skládá se ze základní jednotky (kde je umístěno zařízení pro ohřev a cirkulaci vzduchu), několika plastových sít, na něž pokládáme ovoce a víka s možností regulace odtahu vzduchu. Ve spodní části základny jsou umístěny otvory, kterými je nasáván studený vzduch z okolí. Vzduch je následně ohříván a vháněn postupně do všech pater sušičky. Část vzduchu potom putuje otvory ve víku ven ze sušičky, část se vrací zpět a cirkuluje v sušičce.

Výběr sušičky budeme zcela jistě podřizovat tomu, jak často a v jakém množství budeme ovoce nebo zeleninu sušit. Pokud si chceme na zimu usušit pouze pár jablíček a hříbků, nebudeme patrně do sušičky investovat tisíce. Na druhou stranu můžeme sušení propadnout natolik, že budeme chtít usušit vše, co najdeme na zahrádce, v lese i v obchodě. Pak se vyplatí koupit sušičku co nejlepší a co nejvýkonnější.   Kvalitní přístroj by měl být vybaven termostatem s možností regulace teploty od 35 do 60 st. Celsia. Přistroj by měl být také natolik výkonný, abychom si mohli přikoupit další síta a sušit tak najednou například na 10 sítech.
Důležitá při výběru sušičky bude také spotřeba elektrické energie. Někdy jsou totiž i poměrně levné a málo výkonné sušičky velcí žrouti energie. Pozor také na návod a záruční list v češtině.

Dobu sušení jednotlivých druhů ovoce, zeleniny a hub je nejlépe vypozorovat. Běžně trvá sušení ovoce 7 – 12 hodin. Záleží na obsahu vody a velikosti plátků nebo kostek. Jablka budou usušená za několik hodin, půleným meruňkách to bude trvat déle.

Zatímco samotné sušení ovoce není nijak náročné, se skladování už nějaký ten problém vzniknout může. Dbát bychom měli na to, abychom skladovali jen dokonale usušené potraviny. Skladování je nejvhodnější v uzavíratelných sklenicích a dózách na suchém a tmavém místě. Nádoby musíme pravidelně kontrolovat, abychom případnou plíseň odhalili včas.

Foto: archiv firmy Hydraflow industries