Al dente – způsob vaření těstovin „na skus“

Aceto Balsamico – vinný kvasný ocet z nejkvalitnějších hroznů, zraje několik let v dřevěných sudech, vyrábí se v Modeně

Amaretti – sušenky z bílků, cukru a mletých mandlí

Amatriciana – omáčka z rajčat, pancetty a sýra pecorino

Asiago – tvrdý sýr z kravského mléka

Barlotti – fazele výrazné chuti, červenofialové kropenaté barvy, často se užívají do polévek

Bottarga – sušené a lisované jikry s tuňáka

Bresaola – sušené hovězí maso, podává se nakrájené na tenké plátky

Bruscandoli – jarní výhonky chmelu

Bruschetta – osmahnutý chléb, nejčastěji obložený směsí rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky

Caciocavallo – sýr vyrobený z buvolího nebo kravského mléka, pevný a ostré chuti

Calamaretti – malé sépie

Cannelloni – duté těstoviny (váleček), často využívané na plnění a zapékání

Carpaccio – vychlazené maso nakrájené na velmi tenké plátky (nejčastěji hovězí svíčková)

Crema pasticciera – krém s vanilkovou příchutí

Crescenza – bílý krémový sýr bez kůrky

Erbette – směs jarních listů salátu a zeleniny

Extravergine olio d´oliva – extra panenský olivový olej, vyráběný lisováním za studena

Farfalle – těstoviny ve tvaru motýlků

Fave – druh fazolí

Fettuccine – dlouhé ploché těstoviny

Focaccia – slané kynuté pečivo

Fontina – tvrdý sýr s nasládlou ořechovou příchutí vyráběný z kravského mléka

Fusilli – krátké těstovinové spirálky

Gorgonzola – smetanový plísňový sýr s šedomodrou plísní

Grana – skupina tvrdých sýrů se zrnitou strukturou (patří mezi ně např. parmezán)

Grana Padano – sýr ze skupiny grana, slaný a tvrdý, používá se nejčastěji strouhaný

Grappa – italská alkohol pálený z vína

Gricia – bílá omáčka

Lasagne – široké a ploché těstoviny, používané na zapékání

Marsala – dezertní víno ze sicilské oblasti Marsala

Mascarpone – měkký krémový sýr s vysokým obsahem tuku a laktózy

Minestrone – italská zeleninová polévka, nejčastější suroviny na výrobu jsou rajčata, mrkev, brambory, cibule a celer

Mortadela – tradiční italský salám s kostičkami sádla

Mostarda – ovocná hořčice

Pancetta – italská slanina vyráběná z nasoleného a okořeněného vepřového boku

Pane veloce – rychlý chléb

Panino – italská obdoba sendviče

Parmigiano Reggiano – sýr parmezán

Passata di pomodoro – rajčatové pyré

Pecorino – ovčí sýr

Penne – krátké duté těstoviny

Peperonata – pokrm z paprikový lusků dušených s cibulí na oleji

Pesto – omáčka na těstoviny, vyráběná z bazalky, parmezánu, olivového oleje, pecorina a piniových oříšků

Polenta – kaše z kukuřičné mouky

Provolone – polotvrdý uzený sýr z kravského mléka

Prosciutto crudo - sušená šunka

Mozzarella – tradiční sýr, jemné smetanové chuti, měkký, vyráběný z buvolího nebo kravského mléka

Ravioli – plněné těstoviny čtvercového tvaru

Ricotta – měkký tvarohový sýr s mléčnou chutí

Robiola – velmi čerstvý jemný sýr

Rucola – roketa, zelenina podobná salátu

Salsiccia – kořeněná klobása z vepřového masa

Scamorza – jemný kravský sýr výrazné chuti

Semolino – pšeničná krupice využívaná na výrobu těstovin

Spezzatino – masový pokrm připomínající guláš

Stracchino – krémový sýr delikátní chuti

Tagliatelle – dlouhé širší těstoviny

Taleggio – sýr s kvasnicovou chutí a kořeněnou vůní

Tartufo – lanýž, také zmrzlinový dezert

Tortellini – plněné těstovinové prstýnky

Torteloni – velké tertellini

Trevisana – červená salátová čekanka

Vongolo – mušle srdcovky

Zabaione – krém ze žloutků, cukru a dezertního vína, připravovaný ve vodní lázni