Al dente – způsob vaření těstovin „na skus“
Aceto Balsamico – vinný kvasný ocet z nejkvalitnějších hroznů, zraje několik let v dřevěných sudech, vyrábí se v Modeně
Amaretti – sušenky z bílků, cukru a mletých mandlí
Amatriciana – omáčka z rajčat, pancetty a sýra pecorino
Asiago – tvrdý sýr z kravského mléka
Barlotti – fazele výrazné chuti, červenofialové kropenaté barvy, často se užívají do polévek
Bottarga – sušené a lisované jikry s tuňáka
Bresaola – sušené hovězí maso, podává se nakrájené na tenké plátky
Bruscandoli – jarní výhonky chmelu
Bruschetta – osmahnutý chléb, nejčastěji obložený směsí rajčat, česneku, olivového oleje a bazalky
Caciocavallo – sýr vyrobený z buvolího nebo kravského mléka, pevný a ostré chuti
Calamaretti – malé sépie
Cannelloni – duté těstoviny (váleček), často využívané na plnění a zapékání
Carpaccio – vychlazené maso nakrájené na velmi tenké plátky (nejčastěji hovězí svíčková)
Crema pasticciera – krém s vanilkovou příchutí
Crescenza – bílý krémový sýr bez kůrky
Erbette – směs jarních listů salátu a zeleniny
Extravergine olio d´oliva – extra panenský olivový olej, vyráběný lisováním za studena
Farfalle – těstoviny ve tvaru motýlků
Fave – druh fazolí
Fettuccine – dlouhé ploché těstoviny
Focaccia – slané kynuté pečivo
Fontina – tvrdý sýr s nasládlou ořechovou příchutí vyráběný z kravského mléka
Fusilli – krátké těstovinové spirálky
Gorgonzola – smetanový plísňový sýr s šedomodrou plísní
Grana – skupina tvrdých sýrů se zrnitou strukturou (patří mezi ně např. parmezán)
Grana Padano – sýr ze skupiny grana, slaný a tvrdý, používá se nejčastěji strouhaný
Grappa – italská alkohol pálený z vína
Gricia – bílá omáčka
Lasagne – široké a ploché těstoviny, používané na zapékání
Marsala – dezertní víno ze sicilské oblasti Marsala
Mascarpone – měkký krémový sýr s vysokým obsahem tuku a laktózy
Minestrone – italská zeleninová polévka, nejčastější suroviny na výrobu jsou rajčata, mrkev, brambory, cibule a celer
Mortadela – tradiční italský salám s kostičkami sádla
Mostarda – ovocná hořčice
Pancetta – italská slanina vyráběná z nasoleného a okořeněného vepřového boku
Pane veloce – rychlý chléb
Panino – italská obdoba sendviče
Parmigiano Reggiano – sýr parmezán
Passata di pomodoro – rajčatové pyré
Pecorino – ovčí sýr
Penne – krátké duté těstoviny
Peperonata – pokrm z paprikový lusků dušených s cibulí na oleji
Pesto – omáčka na těstoviny, vyráběná z bazalky, parmezánu, olivového oleje, pecorina a piniových oříšků
Polenta – kaše z kukuřičné mouky
Provolone – polotvrdý uzený sýr z kravského mléka
Prosciutto crudo - sušená šunka
Mozzarella – tradiční sýr, jemné smetanové chuti, měkký, vyráběný z buvolího nebo kravského mléka
Ravioli – plněné těstoviny čtvercového tvaru
Ricotta – měkký tvarohový sýr s mléčnou chutí
Robiola – velmi čerstvý jemný sýr
Rucola – roketa, zelenina podobná salátu
Salsiccia – kořeněná klobása z vepřového masa
Scamorza – jemný kravský sýr výrazné chuti
Semolino – pšeničná krupice využívaná na výrobu těstovin
Spezzatino – masový pokrm připomínající guláš
Stracchino – krémový sýr delikátní chuti
Tagliatelle – dlouhé širší těstoviny
Taleggio – sýr s kvasnicovou chutí a kořeněnou vůní
Tartufo – lanýž, také zmrzlinový dezert
Tortellini – plněné těstovinové prstýnky
Torteloni – velké tertellini
Trevisana – červená salátová čekanka
Vongolo – mušle srdcovky
Zabaione – krém ze žloutků, cukru a dezertního vína, připravovaný ve vodní lázni