Při nákupu potravin určených do chladničky či mrazničky je dobré používat chladicí tašky. Proviant tak cestou nezteplá a nebude zahřívat ostatní potraviny, které už v lednici jsou. Potraviny ukládejte pokud možno na stále stejná místa, aby nedocházelo k matení ostatních členů rodiny a jejich dlouhému hledání. Lednice je potom dlouho otevřená, dochází k jejímu oteplování a nežádoucím výsledkem je pak zvýšení spotřeby elektřiny.
Kam co patří?
Dávno už není pravdou, že v chladničce mají místo nahoře potraviny, které potřebují větší chlad. Tedy pokud nemáte typ lednice, který má takzvaný výparník. U moderních lednic platí pravidlo, že nejchladněji je dole a teplota stoupá s každou poličkou asi o jeden stupeň Celsia. Proto syrové maso, uzeniny a zeleninu uchováváme ve spodních zásuvkách. Do spodní části lednice také patří dlouhodobě skladované potraviny, ke kterým patří hlavně konzervované potraviny, tuky, kompoty apod.
Ve střední části – zhruba v zorném úhlu očí – ukládáme potraviny, které často vytahujeme. Jsou to hlavně jogurty a sýry, máslo, mléko apod. Vajíčka mají své místo zpravidla v určených přihrádkách, kde je ukládáme špičkou dolů. To proto, aby žloutek ležel na bílku a nikoli ve vzduchové bublině. Takto uložená vajíčka by v ledničce měla vydržet až 4 týdny.
Zvláštní pozornost si zaslouží skladování masa. Maso před uložením do lednice omyjeme a osušíme, aby z něj nevytekla šťáva. Dobrým tipem je maso předem naložit do marinád či oleje. Syrové maso a mléčné výrobky kvůli snadnému přenosu mikroorganismů důsledně oddělujte.
Nejlepším způsobem pro skladování ovoce a zeleniny je uložení do mikrotenového sáčku nebo v plastových nádobách v lednici, aby nenatáhly vůně ostatních potravin. Do lednice ukládáme očištěnou zeleninu a ovoce ve spodní části chladničky, máte-li to štěstí – tak ve tmavém a chladném, ale taky vzdušném sklepě nebo ve spíži. Zeleninu a ovoce omýváme až těsně před upotřebením.
Pamatujte, že do lednice patří i káva, poněvadž v chladu ztrácí pomaleji své aroma. Některé druhy ovoce jako například banány, melouny, ananas ale i citrony by nemělo být vystaveno teplotě pod 10 stupňů Celsia. V nižších teplotách ztrácí vzhled a zejména chuť.
Jak správně zabalit?
Příliš aromatické suroviny jako třeba oloupaná cibule, sýry zejména tvarůžky, nebo ryby rozhodně patří nejdřív do uzavřeného obalu, aby od nich nenačichly další potraviny. Nejlépe k takovému účelu poslouží dobře uzavíratelné plastové krabičky s víkem. Pokud balíte do alobalu nebo mikrotenu, nezapomeňte řádně vymačkat vzduch. Vzduch má na svědomí žluknutí a ničí vitamíny. Zajímavou alternativou jsou speciální vakuové nádobky nebo sáčky, ze kterých je vzduch možné odsát.
Aby zůstaly dlouho čerstvé…
Česnek po jednotlivých stroužcích uchováváme v uzavřené zavařovací sklenici uložené v chladu. Takto stroužky uchráníme od plísně a česnek nevyčpí. Taky zbylá nasekaná cibule déle vydrží, když ji vložíme do chladničky v dobře uzavřené plastové krabičce.
Ředkvičky si udrží déle čerstvost, pokud vložíme svazek ředkviček do vody natí dolů. Pažitka vydrží až 14 dní, jestliže ji v ledničce přechováváme v plastovém sáčku. Salát bude čerstvý celý týden, jestliže jej rozebereme na jednotlivé listy a ty vložíme do sáčku z mikrotenu. Chlebíčky zůstanou déle čerstvé, pokud je v chladničce přikryjeme mírně navlhčenou utěrkou nebo je přikryjeme potravinářskou fólií.
Pravidla pro mrazničku
Zásuvky v mrazničce si rozdělte na aromatické potraviny (např. ryby), na maso a hotová jídla, a na ovoce a sladké potraviny. Už jednou rozmražené potraviny se nepokoušejte znovu zmrazovat.
Teplé pokrmy nechejte nejdříve vychladnout aspoň na pokojovou teplotu a pak teprve ukládejte do mrazničky. Teplé jídlo totiž vytváří námrazu. Potraviny vkládejte do mrazničky vždy zabalené, protože i zmrzlé potraviny se odpařují, osychají a vytvářejí námrazu.
Před zmrazením potraviny vždy naporcujte na menší kousky. Vyhnete se tak náročnému porcování obrovských zmrzlých kusů. Jednotlivé balíčky s naporcovanými surovinami si popište a označte datem, ať máte přehled, co vlastně
chladnička a mrazák ukrývá za poklady.
Dodržovat správné zásady skladování potravin v lednici je důležité, protože napadené nebo staré jídlo nám může způsobit zdravotní potíže. Proto nezapomínejte na dodržování základních hygienických pravidel, pravidelný úklid a vyčištění lednice a co nejrychlejší spotřebování načatých nebo otevřených potravin.
Pokud objevíte na uložených potravinách plíseň nebo počínající hnilobu, raději je ihned bez lítosti vyhoďte, aby se plíseň dále nešířila. Pouhé odstranění plísně nestačí, neboť alfatoxiny se šíří do hloubky potravin. Zdraví je nejcennější, co máte, tak si ho chraňte.
-ar-
Foto: archiv firmy Electrolux