Čím se silikon odlišuje od teflonu, keramiky či nerezového nádobí s dlouhou životností? Především je silikon materiál měkký, pružný a příjemný na dotyk a jeho největší předností je zvláštní vlastnost – snáší velmi nízké, ale i vysoké teploty a navíc z vnější strany není nikdy horký, takže riziko popálení naprosto odpadá. Po použití se nádobí opláchne a je opět připraveno k přípravě dalšího pokrmu. Není třeba pánev pracně drhnout, neboť silikon nedrží pach a tak klidně můžete v silikonovém nádobí péci rybu a pak hned například sladké palačinky.
Smažení na silikonové pánvi je ideální pro všechny vyznavače zdravé přípravy pokrmů. Silikonový povlak zabraňuje přichytávání a připálení pokrmů, ale pozor – je velmi choulostivý na poškrábání, proto se k obracení a míchání používá dřevěná či plastová obracečka. Silikonovou pánev také nikdy nerozehříváme naprázdno ani na ni nestavíme jiné nádoby. Životnost silikonového povrchu prodlužuje šetrné zacházení. Pánve se myjí jen lehkým vytíráním pěnovou houbičkou s pár kapkami Jaru a pak opláchnou pod tekoucí vodou.
Velkou oblibu mezi hospodyňkami si získaly silikonové formy na pečení, které jsou lehké, odolné, praktické a není je potřeba před pečením mastit ani vysypávat moukou. Nepřilnavost a elastický tvar forem umožňuje snadné a rychlé vyklápění upečených moučníků bez jakékoli deformace. Mufiny, bábovky, srnčí hřbety nebo dortová forma může sloužit jak pro přípravu teplých moučníků, tak i pro zmrazování předpečených polotovarů či jako forma na mražené pochoutky, protože silikon odolá teplotám od mínus šedesáti až do 230 ° C. Příjemný vzhled různobarevných forem lze využít k servírování pokrmů přímo z mrazáku či trouby. Úžasnou výhodou je plastičnost forem, které při skladování zaberou minimum místa. Po použití se jednoduše forma sroluje, aniž by ztratila svůj původní tvar.
Kromě forem a většího nádobí hospodyňky již dávno objevily spoustu praktických pomůcek. Například silikonová rukavice ochrání ruce před popálením od horkého hrnce, pekáče nebo pánve o teplotě až do 300 C°. Silikonová rukavice je k dostání pro praváky i leváky a je bezesporu bezpečnější než klasická chňapka, která se při styku s horkou nádobou snadno propálí, a navíc protiskluzové vlastnosti silikonu zajistí pevný úchop. Naprosto stejné vlastnosti má silikonová podložka pod horké hrnce, která chrání pracovní desku pře poškozením a kromě toho je šikovnou pomůckou pro přípravu sýrové rolády, pečení drobných cukrovinek nebo na pizzu.
Silikonová mašlovačka se skládá ze dvou výsuvných silikonových hlavic (štětce a lopatky) a pouzdra, které slouží jako rukojeť a zároveň ochranný obal. Oproti klasické mašlovačce silikonová neabsorbuje žádné chutě ani zápach, neobarví se ani červenou paprikou a lze ji snadno umýt tak, že stále vypadá jako nová. Je vynikající pomůckou při pečení a grilování.
Pokud si rádi pochutnáváte na masových či zeleninových roládách a závitcích oceníte silikonovou sponu. Je žáru i mrazuvzdorná, plastická a pružná, proto se s ní dobře pracuje – lehce se přizpůsobí potřebné velikosti, k potravinám se nelepí a na rozdíl od kovových spon nepoškozuje antiadhézní povrchy teflonového nádobí.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem