Semolinové těstoviny jsou chutnější, zdravější a nerozvaří se
Když si jdete kupovat těstoviny, možná si mezi nimi nijak zvlášť nevybíráte. Většinou se řídíme podle ceny, oblíbené značky, nebo podle tvaru. Jen málokdy se pozastavíme nad tím, z čeho jsou vlastně vyrobeny a jaké jsou kvality. Mezi ty, které předčí všechny ostatní, patří semolinové těstoviny. Nejenže jsou chutné, nerozvařují se a mají vysokou nutriční hodnotu.

V obchodě dnes narazíme na nepřeberné množství druhů těstovin, ať už jde o klasické špagety, vrtulky či kolínka, nebo italsky znějící tortellini, lasagne, makaróny, farfalle, penne a mnoho dalších. Tyto potravinové produkty jsou velmi oblíbené a připravují se z nich nejrůznější pokrmy. Pokud chceme zařadit do svého jídelníčku opravdu zdravé těstoviny, nesmíme se dívat jen na jejich vzhled, ale především na to, z čeho byly vyrobeny.
Nejsou těstoviny jako těstoviny
Klasické těstoviny, které se vyrábí z bílé pšeničné mouky, jsou nutričně chudé a mají také vysoký glykemický index. Mohou být vaječné i bezvaječné, dodatečně doplněné o vitamíny a minerální látky, obohacené solí či dobarvované - ani to je však zdravější neudělá. V současnosti však existují i těstoviny špaldové, konopné, ječné, žitné, pohankové, rýžové a pak také semolinové. Semolinové těstoviny jsou vyrobeny z pšeničné krupice (semoliny), která je umleta z kvalitní tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Semolinová mouka se používá nejen na výrobu kvalitních těstovin, ale také se z ní připravují pšeničné kuskusy, chalvy či bulgury. Semolinové těstoviny i jiné produkty ze semoliny obsahují velké množství lepku, proto se nehodí pro bezlepkovou dietu.
Výhody semolinových těstovin
Těstoviny ze semoliny jsou v porovnání s klasickými těstovinami mnohem kvalitnější. Nerozvařují se, jsou chutnější, mají hezčí barvu a i po uvaření si dlouho uchovávají svou pevnou strukturu. Mají také vyšší nutriční hodnotu, která je dána větším podílem minerálů, bílkovin, vlákniny a vitamínů (především skupiny B) . Obsah vlákniny, vitaminů a minerálních látek záleží na stupni vymletí mouky. Jejich výhodou je i nízký glykemický index, který znamená, že se po konzumaci semolinových těstovin pomaleji zvyšuje hodnota krevního cukru. Tělo tak nemá potřebu shromažďovat cukry do zásoby a nedochází tak k přibírání na váze. Cukr se z krve rovnoměrně spotřebovává a tím je zajištěna vyrovnaná výkonnost organismu. Těstoviny z klasické bílé pšenice oproti těstovinám semolinovým mají vyšší obsah rychle stravitelných škrobů a ty se v trávicím traktu zpracovávají okamžitě. Tím dochází ke zvýšené tvorbě tuků a zvyšuje se riziko tloustnutí i vzniku srdečně-cévních chorob.
Těstoviny nejvyšší kvality
Na semolinové těstoviny pravděpodobně nenarazíme ještě ve všech obchodech, ale větší markety už jsou jimi zásobeny. Vybírat bychom měli vždy jen těstoviny ze 100 % celozrnné semoliny. Jen ty obsahují dostatek minerálních látek a vlákniny, protože se na výrobu semolinové mouky používají celá pšeničná zrna i se slupkou. To je dobré pro správnou funkci střev. Právě tato mouka zaručuje těstovinám jejich vysokou nutriční hodnotu.
Využití v kuchyni
Semolinové těstoviny je dobré vařit na skus. Přestože se ani po delším vaření nerozvařují, delší pobyt ve vařící vodě zvyšuje jejich glykemický index. Pro zdravé stravování jsou však vhodnější potraviny s nižším glykemickým indexem. Správně připravené semolinové těstoviny jsou potravinou vhodnou pro zvláštní výživu i pro sportovce. Celozrnné semolinové těstoviny jsou doporučovány nejen jako příloha, ale jsou také skvělou součástí salátů.
Surimi salát s těstovinami
Potřebujeme: 400g semolinových těstovin, 2 barevné papriky, 5 kyselých okurek, 150 g tvrdého sýra, 1 cibuli, 250g Surimi tyčinek, 200g zakysané smetany, 150h majonézy, 5 lžic plnotučné hořčice, sůl a pepř
Postup:
Semolinové těstoviny uvaříme podle návodu ve slané vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na drobno nakrájíme okurky, cibuli, sýr, očištěné papriky a dáme vše do větší mísy. Přidáme na kousky pokrájené Surimi tyčinky, majonézu, smetanu a hořčici. Dobře promícháme a zasypeme vychladlými těstovinami. Těstoviny do připravené směsi dobře zamícháme, dle chuti osolíme a opepříme, můžeme přidat i pár lžiček okurkového láku. Dáme vychladit a krátce proležet.
Zapékaný květák v těstovinách
Potřebujeme: 1 květák, 400g semolinových těstovin, olej, 1 velkou cibuli, 250g anglické slaniny, 120g sýru niva, 2 - 3 stroužky česneku, 2 vejce, máslo, sůl a pepř
Postup: Nakrájíme na drobno cibuli a orestujeme ji na trošce oleje, přidáme nakrájenou slaninu a na drobno nasekaný česnek. Květák si předvaříme v osolené vodě, scedíme a nakrájíme do větší mísy. Ke květáku přidáme dle návodu uvařené těstoviny, česnekovo-slaninovou směs, nastrouháme nivu a přidáme rozšlehaná vejce. Vše dobře promícháme, vsypeme do vymazané zapékací mísy, poklademe hoblinkami másla, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby péct asi na 30 minut. Před koncem pečení odklopíme a necháme na povrchu mírně zezlátnou. Podáváme s čerstvou zeleninou či salátem.
- jap -