Výrobci kvalitního nádobí jsou si vědomi toho, že i kuchař potřebuje dokonalé „nástroje“, a tak neustále pracují na inovaci nádobí, hledají nové materiály a technologie pro jejich zdokonalení.
Smaltovaná tradice
Ještě před několika lety bylo nádobí v českých kuchyních převážně smaltované a hliníkové. Dnes většina kuchařek tyto materiály vyměnila za jiné, přesto tradiční smaltované nádobí nevymizelo zcela. Jeho výrobci využívají spojení s designéry a vznikají nové řady smaltovaného nádobí zajímavých tvarů a barev. I technologie výroby se změnila – nádobí je většinou bezešvé s bezpórovým povrchem, které nepoškodíme ani nožem. Smalt je nanášen na ocel při teplotách kolem 840 st. Celsia, osoby trpící alergií na nikl se díky tomu nemusí obávat vylučování jeho molekul do pokrmů.
Nerezové nádobí
V nerezovém nádobí se v dnešních domácnostech vaří asi nejčastěji, alespoň pokud hovoříme o hrncích. Na trhu je široká škála nerezovéch hrnců i celých sad, od základních a relativně levných, které pořídíme v každém supermarketu, až po výrobky z ušlechtilé nerezavějící oceli se značkou 18/10. Kvalitnější výrobky jsou ze silnějšího materiálu, opatřeny termoakumulačním sendvičovým dnem, které zabraňuje připálení pokrmů a zbytečnému plýtvání energií při vaření. Výhody nerezového nádobí ocení zejména ten, kdo hledá nádobí, které se snadno udržuje, je odolné proti nárazu, horku, chladu i běžným domácím kyselinám a louhům.
Nepřilnavost titanu
Takzvané titanové nádobí je vyrobeno z kvalitního hliníku o tloušťce 9-10mm a potaženo antiadhézní vrstvou s obsahem titanu a keramiky. Titanové nádobí je velmi odolné proti oděru a řezu, lze tedy při vaření používat i kovové pomůcky, zesílené stěny výborně a rychle akumulují teplo a jsou rovněž odolné proti nárazu. Díky nepřilnavému povrchu můžeme vařit s minimálním množstvím tuku nebo zcela bez něj a na umytí titanového hrnce nám bohatě postačí houbička.
Oblíbený teflon
Do výčtu nejpoužívanějších materiálů nám schází stále oblíbený teflon. Přestože se potýkal s množstvím varovných zpráv o uvolňování nebezpečných látek při vyšších teplotách, hlavní hygienik neshledal výrobky zdraví škodlivé, a tak můžeme i nadále využívat výhody teflonu - nízkou hmotnost a nepřilnavost. Malou nevýhodou je nutnost používání dřevěných nebo speciálních pomůcek.
Litinové nádobí
Smaltované litinové nádobí má výbornou akumulační schopnost, a šetří tak velké množství energie. Smaltovaný povrch je hygienický, odolný vůči kyselinám a jiným chemickým látkám. Nádobí z litiny je ovšem poněkud těžší než např. teflon.
Varné sklo
Přednosti varného skla by dokázal vyjmenovat asi každý. Pravdou je, že klasický hrnec jím těžko nahradíme, ale sklo neabsorbuje pachy ani barvy, je odolné vůči kyselinám a dají se v něm připravovat i marinované pokrmy. Tradiční využití varného skla nalezneme spíše ve spojení s pečením (pekáče a zapékací misky, bábovkové formy) nebo vařením teplých nápojů (konvice).
Foto: archiv firem Tefal, Simax, BAF, Tescoma, Sfinx