Jde, podobně jako v případě barbecue, o jistý druh grilování a to na železném plátu. Pravidelní návštěvníci sushi restaurací ho budou velmi dobře znát. Je totiž nezbytnou pomůckou kuchařů, kteří přímo před zraky hostů v restauracích tuto originální minutku připravují.

Na tepanu lze připravit i spoustu jiných jídel, nejenom sushi. Lze na něm pokrmy grilovat, flambovat a dusit. Nutno dodat, že bez tuku, jak je ve zdravé japonské kuchyni zvykem.

V současné době se Tepan Yaki vyrábí i v menších velikostech a navíc ve dvou tvarech. Například firma Severin nabízí modely v cenových relacích únosných i pro běžného spotřebitele. Do tisícovky bez problémů seženete její tepany s litinovými hladkými deskami, s nepřilnavým povrchem, s regulátory tepla, světelnými kontrolkami a nádobou na zachycení stékajícího tuku.

Společnost Rommelsbacher nabízí tepany od třech tisíc korun nahoru a nejen klasické obdélníkové, ale i ve tvaru šestihranu. U některých je navíc povrch rozdělen na dva tepelné okruhy, kdy na jedné straně můžete připravovat jídlo, zatímco na straně druhé již hotové pokrmy udržujete ve správné teplotě.

Hlouběji do kapsy byste museli sáhnout například v případě produktů firmy Miele, která na trh dodává Tepan Yaki z ušlechtilé oceli. Podobně jako Rommelsbacher na trh dodává dva typy tohoto originálního přístroje.

Obdélníkový Tepan Yaki značky Miele je zhruba stejně tenký, jako varné desky, a podél celé zahřívací plochy má žlábek, kam odtéká šťáva z připravovaného pokrmu. U kruhového modelu, Tepan Platte, žlábek není. Tento typ se totiž během zahřívání mírně prohne uprostřed, takže tekutiny nevytečou.

Pokud se do přípravy jídel na tepanu zamilujete, můžete si ho dokonce nechat i zabudovat přímo do kuchyňské desky, opět buď ve standardním obdélníkovém, nebo kruhovém tvaru.

Autor: Blanka Rudínská

Foto: archiv firem Miele, Smeg