Výběr porcelánového nádobí byste rozhodně neměli podceňovat . Vedle moderního designu se vyplatí sledovat i kvalitu . Dobře vypálený,   dostatečně "tvrdý " porcelán , je mnohem odolnější proti mechanickému namáhání . I po letech se tak budete moci pochlubit hrnečky bez odlomených okrajů a talíři s dokonalou glazurou . Kvalitní porcelán   se vtaveným vzorem můžete používat v automatických myčkách nádobí beze strachu, že silné saponáty poškodí dekory. Jak takový dekor laik pozná? Přejedete-li dekor bříškem prstu má být vzor nehmatný a glazura dokonale hladká. Pozorně si také   prohlédněte talíře stavěné nebo balené do štosu. Může se stát, že spodní talíře mají kazy, avšak ve štosu jsou markantně vidět křivé výrobky, speciálně talíře a podšálky.

Možností tvarů a dekorů porcelánu je v současnosti nepřeberné množství. Kuchyňský a užitkový porcelán se vyrábí obvykle v bílé barvě, další alternativou je barva slonové kosti. Kromě čistě bílé, která patří k nehynoucí klasice, se ke slovu dostaly jak pastelové barvy, tak kontrastní barevnost, například červeno-černá či fialovo-černá. Stále je v módě dekor, nejčastěji stylizované florální a grafické motivy. Oblíbenými tvary v těchto kategoriích je snídaňová souprava Colon v různobarevném vtaveném dekoru, souprava Hranatý Leon či střídmě zdobená čajová souprava Tom jednoduchých hladkých tvarů. Pro slavnostní příležitosti je stále žádaný dekorovaný porcelán Opal a luxusní Menuet se zlacenými okraji. V klasice zůstává na vedoucím místě růžový porcelán s květinovými dekory a zlacením z Manufaktury Chodov a Leanderu Loučky a samozřejmě oblíbený cibulák, který se přizpůsobil moderní době. Lze jej používat v myčkách a mikrovlnných troubách, aniž by utrpěl ztrátou typického dekoru.

Není tak dávno, kdy do módy přišly čtverhranné ploché tvary talířů. Teď je v módě kulatá klasika, ovál, elipsa.   A nový trend? Například značka Villeroy & Boch, která pružně zareagovala kolekcí New Wave , která představuje nezaměnitelnou sadu „vlnícího se“ nádobí, vynikajícího moderním designem a elegantní praktičností. Další trend představují různé výkroje, aby mísy, podnosy, talíře a talířky do sebe zapadaly jako puzzle. Můžete z nich sestavovat rozmanité chuťové i barevné variace tak, aby na stole vznikl dekorativní obrazec. Do módy přišly zapékací porcelánové bílé i jednobarevné jednoporcové misky (často se skleněnou poklicí, která slouží jako další mísa), v nichž se pokrm připraví i servíruje.

Péče o porcelán 

Porcelán by neměl být vystavován velkým změnám teploty nebo přímému ohni. Nádobí se zlatým nebo platinovým proužkem se nesmí používat v mikrovlnné troubě. Jemný kostní porcelán by neměl být používán k tepelné přípravě pokrmů. Jemný porcelán lze použít do mrazáku i do trouby, ale nikdy by nemělo být vystaveno přímému teplu plamene nebo rychlým změnám teploty. I když je nádobí jakkoliv silné, náhlé změny teploty (např. vyjmutí z mrazničky a umístění přímo do horké trouby) pravděpodobně způsobí teplotní šok, který nádobí poškodí.

Porcelán lze mýt v myčce na nádobí a to maximálně při teplotě 65°C. Při ručním mytí se vyvarujte použití drátěnky a drsných mycích přípravků. Většinu skvrn a zbytků lze odstranit namáčením v teplé vodě před vlastním mytím. Skutečně odolné skvrny mohou být odstraněny namáčením v mírně bělícím roztoku po dobu maximálně jedné hodiny.

Při ukládání talířů se snažte nesunout jeden přes druhý, jelikož by tím mohlo dojít k poškrábání glazury. Povrch talířů je opravdu tvrdý, ale přesto by mohlo dojít k poškrábání vrchní strany jednoho talíře spodní stranou druhého, proto je třeba nádobí rovnat s opatrností. Doporučuje se, aby se talíře prokládaly papírovým ubrouskem. Šálky by měly být ukládány nebo zavěšeny, avšak ne skládány do sebe, protože by se mohla poškodit ouška.

Autor: Irena Forejtová

Foto: archiv firmy Villeroy&Boch