Navíc je mnohem levnější a ještě šetří životní prostředí tím, že nespotřebováváme PET lahve.

Nutno podotknout, že se jedná pouze o vodu studenou. Za kvalitu teplé vody vodárny nezodpovídají a obecně teplou vodu pít nedoporučují. Také k vaření by lidé měli používat výhradně studenou vodu.

Jeden litr vody, která nám doma teče z kohoutku, je asi stopadesátkrát levnější než jeden litr balené vody. Kvalitou se vodě balené podle informací Pražských vodovodů a kanalizací naprosto vyrovná a navíc je sledována z hlediska mnohem více parametrů než balené vody.

Do vodovodní sítě se pouští jen voda splňující limity vyhlášky ministerstva zdravotnictví. Tato voda je bez jakýchkoliv mikroorganismů a také obsahuje méně minerálních látek, čímž šetří naše ledviny. Voda v lahvích, pokud není sycená oxidem uhličitým, se navíc může v letních měsících působením vysokých teplot zkazit, respektive přemnožit bakteriemi. Voda z kohoutku je sledována každý den, a tak závadnost nehrozí.

Některým lidem vadí chlor, který se do pitné vody přidává, ale i toho se dá snadno zbavit. Stačí vodu natočenou z kohoutku nechat deset minut odstát a problém je vyřešen. Zápach chloru se dá odstranit také převařením vody. Řada lidí se mylně domnívá, že chlorem je způsobena kalnost vody. Není to pravda, bíle zakalená voda je dílem rozptýleného vzduchu ve vodě, který vnikne jeho přisátím do trubního systému. Pokud vodu necháme pár minut odstát, kal zmizí.

Voda z vodovodu se dá ještě o něco málo vylepšit. V prvé řadě je důležité starat se pravidelně o sítko v baterii, tzv. perlátor, v němž se zachycují mechanické nečistoty z trubek. Před každým napuštěním vody, kterou se chystáme vypít, bychom ji měli nechat zhruba půl minuty nechat odpouštět. Pro lepší chuť je vhodné do vody přidat pár kapek citronu a uchovávat ji v lednici bez přístupu světla a vzduchu.

Pečovat bychom měli také o vodovodní baterie, které bychom měli pořizovat kvalitní a nechat si je namontovat odborníkem, který v ideálním případě předtím provedl průplach vodovodního potrubí.

Autor: efa