Jak pracují horkovzdušné pečící trouby

Vzduch v horkovzdušných troubách cirkuluje pomocí ventilátoru. Vzduch se ohřívá o výkonnou spirálu až na teplotu 250°C. Komorou trouby je vzduch vyfukován směrem na dveře se skleněným oknem. Od okna se odráží a putuje zpět. Horkovzdušné trouby nepečou kratší dobu, než trouby klasické, ale jejich hlavní výhodou je, že dokážou pracovat při teplotách o pětinu nižších, čímž výrazně šetří energii. Další jejich výhodou je to, že vzhledem k rovnoměrnému rozvodu horkého vzduchu pečou natolik kvalitně, že můžete mít uvnitř obsazené všechny tři vrstvy (rošty) a vše bude dokonale upečené. Navíc není nutné mít v těchto třech vrstvách pouhé potraviny jednoho druhu, můžete k obědu péct zároveň, maso, brambory a ještě moučník k tomu a jednotlivé pokrmy nenasají pach těch druhých. Jen je třeba po vypnutí trouby upečené pokrmy vyndat a neponechávat je společně uvnitř.

Pečící trouby - nové funkce

Univerzální elektrospotřebiče

Současná výroba dodává na náš trh velmi kvalitní elektrospotřebiče, které kombinují s horkovzdušnou troubou ještě maloplochý gril a mikrovlnný ohřev, čímž vznikají univerzální elektrospotřebiče, které povyšují vaření a pečení na gurmánské přípravy pokrmů. Spotřebu energie uvádí výrobce na zákonem předepsaném energetickém štítku. Je udávána zvlášť jak pro konvenční ohřev, tak pro horkovzdušný ohřev a dále pro ostatní druhy. Jako vestavěné spotřebiče mívají klasické rozměry: v 60 x š 56 x h 55 cm. Klasický způsob otvírání je dvířky dolů, ovšem žádnou výjimkou již nejsou ani dvířka otevíraná do stran. Rošty a na ně pekáče se zasouvají do vnitřních drážek upevněných po stranách trouby.

Komfort ovládání moderních výrobků

Komfortněji upravené typy pečících trub mají i pohodlnější ovládání a plechy z nich vyjíždějí teleskopicky, nebo jako vozík. Od knoflíkového ovládání se současné multifunkční trouby propracovaly až k elektronicky inteligentnímu ovládání nebo k ovládání senzorovému. Navíc i jejich údržba je zjednodušena. Pomocí katalytického nebo pyrolytického systému v nich dochází k samočinnému čištění.

Pečící trouby - nové funkce

Od čeho se odvíjí ceny

Podle komfortu obsluhy a užívání, podle objemu užitného prostoru udávaného v litrech, ale také od počtu funkcí či s ohledem na použitý materiál se odvíjejí ceny pečících trub. To však nejsou jediná kritéria, která mají svůj podíl na ceně. Pochopitelně se ceny různí podle značky výrobce a také podle celkového stupně automatizace nebo podle toho, zda se jedná o výrobek vestavný či nikoli. Také hlučnost výrobku byste při nákupu neměli nechat bez povšimnutí. U těch kvalitnějších výrobků, které mají pochopitelně i vyšší cenu, se hlučnost pohybuje v rozmezí od 36 do 43 dB. Hledáte-li levnou pečící troubu se všemi základními funkcemi, najdete ji už za cenu okolo 5,5 tisíc. Pochopitelně se ceny zvyšují podle typu výrobku a množství inovativních funkcí přes částky 7 – 8 tisíc až po takové kusy, které nabídnou například i dětskou pojistku, teleskopický výsuv plechů, nebo infragril, dveře s pomalým zavíráním, či 3D pečení a pyrolytické čištění. Takové lahůdky mezi pečícími troubami naleznete v cenové kategorii okolo 15 tisíc.

Jaké nabídnou základní funkce a druhy ohřevu

Různých druhů funkcí a ohřevů může být u pečící trouby až 14. Základ tvoří většinou 4 funkce.

Horní a spodní ohřev – je nejčastěji využívanou funkcí sloužící k běžnému pečení na vaření na jedné úrovni. Již hotové pokrmy lze při teplotě 65 – 100°C ještě dále udržovat na teplotě, kdy jsou ihned připravené k jídlu.

Horní ohřev – tato funkce je nejvhodnější pro zapékání. Díky ní připravíte skvělé suflé nebo gratinovanou zeleninu. Nastavíte-li nejnižší teplotu, udržíte díky ní jídlo připravené ihned ke konzumaci.

Spodní ohřev – ten umožňuje jednak zavařování ovoce a zeleniny ve sklenicích, dále slouží k přípravě pokrmů dělaných ve vodní lázni anebo k pomalé přípravě a ohřívání pokrmů, nejčastěji těch, které potřebujeme dopéci.

Horkovzdušný ohřev – prováděný v proudu vzduchu hnaného ventilátorem přes zadní topný článek až ke dvířkám, slouží k úspornému pečení pečiva, pizzy, různých těst a to klidně i ve všech třech rovinách. Opět zde nedochází k žádnému přenosu pachů, ani k jejich pohlcování. Nejlépe funguje při teplotách mezi 210 a 230 °C.

Horkovzdušný ohřev se spodním ohřevem – tato varianta se hodí pro využití u zmrazených pokrmů. Bez předehřívání tak s touto funkcí připravíme skvělé hranolky či pizzu.

Rozmrazování – funkce, kterou také často využíváme, funguje pomocí vzduchu pokojové teploty vháněného ventilátorem, a tak zajišťuje šetrné rozmrazování. Uplatníme ho stejně dobře při rozmrazování zeleniny, ryb, masa i hotových pokrmů.

Velkoplošný gril – pokud je kombinován s horním ohřevem, plní funkci grilovací, kdy na něm připravíme skvělé steaky, uzeninu, ryby, ale i slaninu nebo toasty. Na jednom plechu na něj shora působí infračervené paprsky.

Maloplošný gril – na menší kousky uzeniny, masa atp. působí sálavým teplem, proto grilované pochutiny musíme klást do středu roštu.

Gril s horkým vzduchem – slouží k tomu, aby našim oblíbeným pečínkám dodal shora i zespod pěkně křupavou kůrčičku.

Pečící trouby - nové funkce

Nové funkce

Komfortně vybavené pečící trouby mají v zásobě ještě další speciální funkce jako například rychloohřev, předehřívání nádobí, nízkoteplotní program anebo intenzivní ohřev. Neobejdou se ani bez teleskopického výsuvu, jenž zajišťuje bezpečné a snadné vysunutí plechu s vřelým pokrmem aniž by došlo k náhodnému popálení. Jedná se o takzvané výsuvné pojezdy Flexi Clip.

Další novou funkci, kterou ty nejlepší pečící trouby nabízejí, je takzvané 3D pečení. Tato nová generace pečení aktivuje veškerá topná tělesa a zároveň i ventilátor, aby docházelo k vícerozměrné distribuci tepla. To pak umožňuje vyhotovit až 3 zcela odlišné pokrmy, aniž by se jakkoli mísily jejich vůně anebo chutě.

Bez povšimnutí bychom neměli nechat ani funkce samočištění. Využívají se 3 nejčastější způsoby. Parní čištění využívá osvědčený způsob, kdy se plech naplní vodou a spustí se trouba na teplotu 200°C. Pára vyčistí vše. Dalším způsobem je pyrolytické čištění, kdy za velmi vysokých teplot až 500°C, navíc v závislosti na stupni znečištění, se veškeré nečistoty spálí a poté, co trouba vychladne, ji pouze vytřete navlhčeným hadříkem.
Třetí způsob čištění nabízí metoda katalytického čištění. Někdy je označováno jako aktiveclean nebo ecoclean. V tomto případě není potřeba roztápět troubu na vysoké teploty. Nečistoty se při pečení natáhnou do pórovitého materiálu, pak samy zoxidují a změní se na vodní páru.

Text: Zuzana Bohdalová

Foto: archiv firem