Pečeme domácí vánočku

21.12.2013

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a tak by rozhodně neměla chybět na svátečním stole. Že jste ještě nikdy neměli odvahu se do jejího pečení pustit a raději jste ji kupovali v obchodě? Letos na ty kupované zapomeňte a upečte si vlastní! Uvidíte, že to není až taková věda, chce to jen vědět, jak na to a dát na osvědčené triky.

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří již po mnoho staletí. Říká se jí také štědrovka, pletenice či pleténka a první zmínky o ní pocházejí z 16. století. Právo péct vánočku měli tehdy pouze pekaři, teprve v 18. století si ji mohli péct také lidé doma. Vánočka se vždy krájela ke konci štědrovečerní večeře a kousek z ní se vždy dával i dobytku, aby byl zdravý a silný. Tehdy pečení vánočky vyžadovalo jistou dávku zkušeností a zručnost a to jak při přípravě těsta, tak i při pletení i pečení. Aby se dílo podařilo, věřily hospodyňky, že musí při pečení dodržet určité zvyky, které se dnes zdají být poněkud nesmyslné. Zadělávat těsto musely výhradně v bílé zástěře a šátku, nesměly přitom mluvit a když těsto kynulo, měly vyskakovat vysoko do výšky. Jediným dávným zvykem, který se v určité podobě dochoval dodnes, je zapékání mince do vánočky. Kdo minci našel, měl jistotu, že se jej po celý následující rok bude držet zdraví a bohatství. Dnes už se většinou nezapékají mince, ale můžeme se setkat třeba se zapečeným zrnkem hrachu, který má stejný význam.

Do pečení vánočky se dnes již mnoho lidí nepouští, většinou ji umí jen starší ročníky, které se řídí osvědčenými recepty a to, jak vánočku připravit a péct mají tak nějak v oku. My ostatní máme většinou výmluvy, že ji zkrátka upéct neumíme, nebo neumíme správně připravit kynuté těsto, případně nám vadí, že upéct vánočku zabere spoustu času. Přitom v porovnání s tím, v jakých podmínkách musely péct vánočku hospodyňky v dávných dobách, to máme mnohem jednodušší. Takže výmluvy stranou a jde se na to!

Vánočka s mandlemi a rozinkami

Potřebujeme: balíček vanilkového cukru, 50 g rozinek, 500 g polohrubé mouky, 2 žloutky, špetku soli, špetku muškátového oříšku, 80 g cukru krupice, půl lžičky citrónové kůry, 200 ml mléka, kostku droždí, 120 g másla, 50 g loupaných mandlí na ozdobu 50 g mandlových lupínků, bílek na potření

Příprava těsta:
Droždí rozdrobíme do misky a smícháme se lžičkou cukru. Vzniklou kaši poprášíme lžící mouky, zalijeme půlkou (100 ml) vlažného mléka a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy si prosejeme mouku, přidáme vanilkový cukr i cukr krupice, sůl, citronovou kůru a trošku nastrouhaného muškátového oříšku. Směs promícháme, přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a rozpuštěné máslo. Vše vařečkou dobře promícháme a ještě rukou v míse propracujeme. Na závěr těsto zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme dvě hodiny kynout v teple. Nakynuté těsto znovu propracujeme, vmícháme do něj nasekané mandle a propláchnuté a okapané rozinky.

Teplotu pro nakynutí vánočky není dobré uměle zvyšovat. Pokud byste chtěli kynutí uspíšit tím, že těsto necháte na chvíli v teplé troubě, nakyne vám jen jakoby "zvenku", zatímco vnitřní vrstvy nakynout nestihnou. Těsto by pak kynulo až při samotném pečení a vánočka by se rozthla.

Pletení vánočky:
Pletení vánočky bývá často kamenem úrazu. Ve výsledku to ale není tak složité, jak to zprvu vypadá. Těsto rozdělíme na devět stejných dílů, z každého uválíme váleček a upleteme vánočku, kdy spodní patro bude pleteno ze čtyř pramenů, prostřední ze tří a horní ze dvou. Abychom byli úspěšní, je důležité umět plést cop ze čtyř pramenů. Začínáme plést odprostředka - vezmeme pravý váleček a přehodíme ho přes vedle ležící. Pořád postupujeme zprava. Trik je v tom postupovat pořád zprava a jeden přelézt , druhý podlézt a třetího zase přelézt. Pokud nevíte jak, zkuste se zeptat zkušenější pekařky. Jakmile máme cop ze čtyř pramenů hotový, položíme jen na plech vyložený pečícím papírem a uprostřed jej jemně hranou dlaně promáčkneme, aby se vytvořila plocha pro nasazení dalšího patra. Spodní patro potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky. Na něj pak položíme cop ze tří pramenů, ten také mírně promáčkneme, potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Na samotný vršek vánočky nakonec položíme cop stočený ze dvou pramenů. Celou vánočku ještě jednou potřeme bílkem, posypeme mandlemi a necháme ještě další dvě hodiny kynout.

Pečení:
Teď to vypadá, že máme vánočku připravenu na vložení do trouby. Jenomže než tak učiníme, nesmíme zapomenout na to, zpevnit ji špejlemi. Pokud bychom to neudělali, vánočka by se nám při pečení zhroutila. Špejlemi ji propíchneme u obou krajů i uprostřed. Pak už si předehřejeme troubu a vánočku pečeme prvních 10 až 15 minut na 220 stupňů, poté teplotu snížíme na 175 stupňů a pečeme dalších 25 až 35 minut, nakonec dopékáme při 125 stupních. Pokud máte horkovzdušnou troubu, je třeba teplotu hned ze začátku snížit. U horkovzdušné trouby začínáme péct na 190 stupňů Celsia po dobu 5 minut, poté pečeme cca dalších 45 minut při 150 °C. Při pečení vánočky můžete vyzkoušet jeden osvědčený trik. Stačí postavit na dno trouby hrnek s vodou a vánočka se nebude tolik připalovat a těsto bude vláčnější. Hotovou vánočku necháme vychladnout, pocukrujeme ji a nakrájíme na plátky.

- jpa -