Spousta z nás ochutnala první míchaný drink na nějaké letní oslavě, na dovolené, zkrátka během prázdninového volna. Ona právě ta prázdninová a dovolenková pohoda je k popíjení takovýchto osvěžujících a sladkých drinků doslova stvořená. Pokud také plánujete nějaký večírek s dobrým jídlem, nemělo by chybět samozřejmě ani dobré pití. Jestli se chcete před kamarády nebo rodinou skutečně blýsknout, naučte se několik jednoduchých drinků, které si bude každý pochvalovat. Jejich výroba je snadná a vy se nemusíte spoléhat jen na profesionály v barech a restauracích.
Nejrozšířenějším alkoholickým koktejlem je bezesporu mojito. Tento drink se může pochlubit bohatou historií, která sahá až do 16. století. Slavný korzár Francis Drake, který byl tehdy v neoficiálních službách královny Alžběty I., připravoval členům své posádky nápoj nápadně se podobající dnešnímu mojitu. Rum, nebo spíše třtinovou lihovinu podobající se rumu, sice námořníci a piráti popíjeli už dávno předtím, ale Drake do něj začal přidávat limetku a mátu, kterou přepravoval na svých lodích. Věřil totiž, že účinky těchto dvou plodin ochrání jeho muže před horečkou a nejrůznějšími nemocemi, které je ohrožovaly. Od 19. století, kdy se začaly na Kubě vyrábět kvalitní rumy Superior, je mojito neoficiálním národním nápojem Kubánců. V oblibě jej mají jak bohatí, tak i chudí.
Mojito
4 cl kvalitního bílého Rumu, 1/2 -1 limetka, 2 lžičky třtinového cukru, 1–2 stonky máty, soda nebo perlivá voda, led
Nakrájenou limetku vložíme do vysoké sklenice společně s deseti mátovými lístky, přidáme třtinový cukr a lehce podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme 4 cl rumu a dolijeme sodou. Promícháme, přidáme brčko, míchátko a ozdobíme snítkou máty.
Mojito může mít mnoho podob:
Zázvorové mojito
6 cl Havana Club Anejo Blanco, 2 lžičky třtinového cukru, citrónová šťáva, zázvorová limonáda, lístky máty, ledová tříšť, čerstvý zázvor, čerstvá limetka
Do vysoké sklenice dáme limetku a mátu, přidáme třtinový cukr, čerstvý zázvor a podrtíme. Sklenici naplníme ledem, přidáme rum a doplníme zázvorovou limonádou a citrónovou šťávou. Zázvorové mojito se skvěle hodí pro chladnější letní dny, zázvor má totiž rozehřívající účinky.
Ostružinové mojito (pro 4 osoby)
400g ostružin, 2 limety, svazek máty, 4 lžíce hnědého cukru, 200 ml bílého rumu (Havana nebo Bacardi), ledová tříšť
200 g ostružin rozmixujeme a šťávu scedíme. Z jedné limetky nastrouháme dvě lžičky kůry a vymačkáme z ní šťávu. Kůru i šťávu rozdělíme do čtyř sklenic, do každé přidáme hrst máty, lžíci cukru a vše podrtíme. Sklenice dolijeme ledovou tříští, do každé přidáme 50 ml rumu, trochu ostružinové šťávy a navrch ozdobíme ostružinou.
Druhým neméně oblíbeným drinkem, který má původ na karibském ostrově Kuba je Cuba libre, neboli Svobodná Kuba. Vznikl na přelomu 19. a 20. století, v době, kdy američtí vojáci na Kubu přivezli svůj oblíbený nealkoholický nápoj Coca-Cola.
Cuba libre
4 cl Bacardi Superior Rum, 1 cl čerstvé limetové šťávy, 15 cl Coca-Coly, limetka na ozdobu, led
Do vysoké sklenice dáme led, přidáme rum, zastříkneme šťávou z vymačkané limetky a dolijeme Coca-Colou. Lehce promícháme a ozdobíme limetkou.
Během letních veder skvěle osvěží také další alkoholické i nealkoholické drinky, které mají většinou původ ve sluncem vyhřátých zemích.
Sangria s blumami a pomeranči (džbánek)
8-10 zralých fialových blum (cca 1kg), 2 pomeranče, 2 lžíce medu, 50ml brandy, 0,75l růžového vína, voda na dolití, led
Blumy a pomeranče omyjeme a i se slupkou nakrájíme na tenké plátky. Ve velkém džbánu nebo jiné nádobě je promícháme s medem a brandy. Vše zalijeme vychlazeným vínem a necháme cca 10 minut odležet. Poté dolijeme vodou - pokud chcete nápoj slabší, přidejte vody více, pokud silnější, dejte vody méně. Do sklenek si připravíme vetší množství ledu, který pak zalijeme připravenou sangrií i s ovocem.
Příprava sangrie dává prostor pro fantazii - základ z vína a brandy můžeme doplnit pomeranči, citróny, limetkami, třešněmi, jablky, hruškami, jahodami apod. Foto: http://www.indianlink.com.au/food/ole-sangria/, http://mobile-cuisine.com/did-you-know/dyk-sangria/
Mangový fresh (pro 4 osoby)
2 hrsti ledu, 2 plechovky mangového kompotu, voda na dolití
Do mixéru vložíme led, který si rozdrtíme na ledovou tříšť. Do mixéru následně přidáme kompoty i se šťávou a vše rozmixujeme na hustý drink. Ten vlijeme do připravených sklenic, v případě potřeby dolijeme vodou.
Jahodovo-malinová grenadina (4 osoby)
8 jahod, 1 granátové jablko, 2 hrsti malin, 2 lžíce grenadiny (sirupu z granátových jablek), lahev malinové limonády (3,3 dl), perlivá voda, led
Omyté jahody rozpůlíme, granátové jablko rozkrojíme a vyloupeme z něj semínka. Jahody, semínka a maliny rozdělíme do sklenic, pokapeme grenadinou a zalijeme studenou malinovou limonádou. Sklenice dolijeme vodou.
- jpa -